Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Statistisk sentralbyrås besøkstall for norske teatre er misvisende, vedgår byrået selv.

Ifølge SSB var det 2,2 millioner tilskuere ved norske teatre og operaer i 2018 – en økning på 5 prosent fra året før. Tallet innbefatter imidlertid alle deltakere på omvisninger, konferanser og ulike formidlingsaktiviteter, uten at dette er opplyst om, skriver Klassekampen.

Som eksempel viser avisen til at statsminister Erna Solberg ble regnet som en teaterbesøkende da hun i 2018 deltok på Equinors høstkonferanse på Det Norske Teatret. Omtrent 10 prosent av forestillingene er aktiviteter som omvisninger, eventer og utleie.

annonse

BI-professor Anne-Britt Gran er svært kritisk til SSBs framstilling.

– Statistikken er direkte feil, og det er veldig graverende. Disse tallene brukes av forskere, politikere og det offentlige virkemiddelapparatet.

Gran påpeker at tidligere forskning har vist at teaterbesøket faller. Sett i forhold til folketallet sank besøket ved norske institusjonsteatre fra en andel på 35 prosent til rundt 28 prosent i perioden 1993 til 2000.

annonse

Seniorrådgiver Hossein Moafi i SSB tar selvkritikk:

– Vi burde ha presisert at tallene også inkluderer andre aktiviteter. Dette ble vi først gjort oppmerksom på etter nyttige tilbakemeldinger fra brukere denne uken, og vi tar det på alvor, sier han til Klassekampen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon