Kambodsjas statsminister Hun Sen delte ut blomster til passasjerer som fikk forlate cruiseskipet Westerdam. Foto: Heng Sinith / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Hundrevis av passasjerer om bord et cruiseskip som fikk legge til land i Kambodsja etter å ha blitt avvist av flere land, fikk endelig gå i land.

Kambodsja gikk med på å ta imot skipet Westerdam etter at Thailand, Japan, Taiwan og Filippinene nektet skipet å anløpe på grunn av frykt for virussmitte om bord.

Westerdam ble nektet anløp selv om selskapet Holland America Line sa at det ikke var noen tilfeller av covid-19-virus om bord blant de 1.455 passasjerene og mannskapet på 802.

annonse

Passasjerene jublet da de gikk i land og fikk blomster av statsminister Hun Sen. 414 av dem flyr til hovedstaden Phnom Penh fredag og videre til sine endelige reisemål.

Om lag 20 passasjerer meldte om magesmerter eller feber, men ingen skal ha fått påvist covid-19-viruset.

Det nye coronaviruset har kostet over 1.400 mennesker livet i Kina og nær 60.000 er smittet. På et cruiseskip som ligger for anker utenfor kysten av Japan, er det registrert 218 smittetilfeller.

annonse

Skipet Westerdam begynte seilasen i Singapore forrige måned, og det siste anløpet var i Hongkong, der 51 tilfeller av coronaviruset og ett dødsfall er bekreftet.

Fakta om virusspredning på cruiseskip

* Lukkede innendørsmiljøer der folk puster i samme luft, spiser på de samme stedene og tilbringer mye tid i samme oppholdsrom, er ideelle for å spre virus som smitter via luftveiene og ved berøring.

* Dette er en av hovedårsakene til at cruiseskip med mange tusen passasjerer kan være sårbare for spesielt smittsomme virus, særlig de som har lang inkubasjonstid, som vil si tiden fra man er smittet til man merker symptomene.

* Tradisjonelt er cruiseskip mest kjent for å ha blitt satt i karantene etter utbrudd av ulike typer norovirus om bord, men de siste ukene har flere cruiseskip blitt satt i karantene på grunn av tilfeller av det nye coronaviruset covid-19.

* Det er nærmest umulig for selskapene å forebygge alle utbrudd, ettersom det avhenger av alle passasjerers personlige hygiene.

annonse

* Mer enn 200 personer om bord Diamond Princess har fått påvist covid-19. Skipet ligger for anker utenfor Yokohama i Japan. Cruiseskipet Westerdam ble nektet anløp i fire land og fikk legge til i Kambodsja. Ingen smitte er påvist her.

* Situasjonen i Asia har ført til at operatører har kansellert cruise, selv om eksperter sier at risikoen for å bli smittet med covid-19 på et cruiseskip er minimal.

Kilder: Business Insider , Clinical Infectious Diseases , CNN

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon