Anine Kierulf er førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo og spesialrådgiver for Norges institusjon for menneskerettigheter, NIM,
Anine Kierulf. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf avslo å bli leder for regjeringens nye Ytringsfrihetskommisjon. En grunn er at kommisjonen ikke har et juridisk mandat.

– Det er uklart hva som skal komme ut i andre enden, sier Kierulf, som er førsteamanuensis ved Juridisk Fakultet (UiO) og spesialrådgiver i Norsk Institutt for Menneskerettigheter, til nettavisen Minerva.

– Den forrige ytringsfrihetskommisjonen, som var ferdige med arbeidet i 1999, hadde et tydelig mandat: å oppdatere grunnlovsbestemmelsen til vern om ytringsfriheten. Denne kommisjonen har i liten grad noe juridisk mandat, sier hun videre.

annonse

Kommisjonens mandat er i stedet å se på ytringsfrihetens stilling i Norge i dag og hente erfaringer fra ulike grupper i samfunnet. Kommisjonen skal også vurdere en rekke tiltak for blant annet å fremme bred deltakelse i det offentlige ordskiftet og bekjempe desinformasjon og påvirkningskampanjer.

Overfor NTB fredag påpekte Kierulf at kommisjonen har et svært vidt mandat, men at hun er usikker på om den vil greie å bidra til endringer i kommunikasjonskulturen.

Den nye Ytringsfrihetskommisjonen ble presentert fredag. Den har 18 medlemmer og skal ledes av administrerende direktør Kjersti Løken Stavrum i Tinius-stiftelsen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon