Miljøkravene gjelder for gliderprodukter for alle typer ski og brett beregnet for brukt på snø. FOTO: Svanemerket
annonse
annonse

Skituren blir ekstra fin med god glid. I denne vinterferien kan du for første gang få tak i glider garantert uten miljø- og helsefarlige stoffer.

I de senere år har det vært stor oppmerksomhet rundt fluorholdig skismøring og de alvorlige helseskadene eksponering for fluorstoffer kan gi.

Det er også registrert fluorforurensing i miljøet der det er mange skiløyper.

annonse

Det er forsket på området, og den tyske produsenten Eiemerbacher har kommet opp med en smøring hvor man unngår både fluorstoffer, siloksaner, nanopartikler eller andre stoffer som truer miljø- og helse.

– Fluorfri skivoks er bra, samtidig er det viktig at ikke et giftig stoff bare byttes ut med et annet. Våre kjemikaliekrav sikrer at det ikke skjer, sier Tormod Lien, markedsrådgiver i Miljømerking Norge.

Svanemeket smøring

Svanemerket, som er det offisielle miljømerket i Norden, forbyr alle organiske fluorstoffer på grunn av hensyn til både helse og miljø.

Svanemerket er et helthetlig miljømerke, og kjennetegnes blant annet ved å stille strenge krav til hvilke kjemikalier et produkt kan inneholde.

– Miljøkravene gjelder for gliderprodukter for alle typer ski og brett beregnet for brukt på snø. Herunder produkter som optimaliserer glid på felleski. Nordisk Miljømerking stiller krav innenfor de delene av produktets livssyklus der det finnes størst relevans, potensial og styrbarhet.

– Slik oppnås den største miljøgevinsten. Målsetningen er å stimulere skiløpere som i dag bruker lavfluor gliderprodukter til å gå over til fluorfrie gliderprodukter, sier Tormod Lien i en pressemelding fra Svanemerket.

Merket forbyr organiske fluorstoffer (som PFAS, PFOA), men også alle andre stoffer som står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer eller som er klassifiserte som kreftfremkallende, reproduksjonsskadelige eller mutagene.

Heller ikke andre miljø- og helsefarlige stoffer som siloksaner og nano-materialer kan benyttes i svanemerket skivoks.

annonse

En svanemerket skismøring:

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

  • Er fluorfri
  • Gir god glid
  • Er smussavvisende
  • Har god slitestyrke
  • Har dokumentert like god effekt som tilsvarende fluorholdig smøring
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon