Illustrasjonsbilde. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

– Sverige har vanskeligheter med å takle den sosiale og kriminelle krisen. Det er tydelige elementer av rasistiske hatforbrytelser mot «svensker», heter det fra redaktør Peter Magnus Nilsson, i avisen Dagens Industri (DI).

Mens svensk presse i årevis har inntatt en passiv rolle knyttet til det å formidle nyheter om mulige ulemper med stor innvandring til landet, og i noen tilfeller har drevet klappjakt på de som har pekt på oppståtte problemer ved innvandringen, tar nå redaktør Peter Magnus Nilsson, kjent som P.M. Nilsson, bladet fra munnen.

På lederplass i DI skriver han blant annet:

annonse

– Ran mot barn og unge har igjen kommet i fokus etter Katarina Gunnarssons viktige reportasje i Sveriges Radio Studio One. Den kraftige økningen på mer enn 100 prosent siden 2016 er kjent fra før av.

– Den nye kunnskapen nå er en større kunnskap fra politi og sosiale myndigheter om den ekstreme ydmykelsen og gjentatte dødstrusler som berører ransofrene, skriver P.M. Nilsson.

Artikkelen fortsetter under.

Bomber og skyting kan ødelegge Sveriges konkurransekraft

annonse

Rasistisk hatkriminalitet mot hvite svensker

DI-redaktøren lar seg sjokkere over det han opplever som ny kunnskap, og han konkluderer med at de historiene han nå hører er samstemte og troverdige.

– Eksperter snakker om en hittil aldri opplevd råhet hos ranerne. Ranene handler ikke bare om økonomisk gevinst, men mer om å ydmyke offeret. Det er tydelige elementer av rasistiske hatforbrytelser mot «svensker».

– Ranet har veldig store konsekvenser fordi ofrene er så traumatiserte. Foreldre vitner om manglende skole, frykt for å bevege seg utendørs, langvarig søvnløshet og psykiske problemer.

– Når politikere og politi blir spurt om hva økningen og grusomheten skyldes, har de ingen anelse. De står som spørsmålstegn. Ungdomsranene er som en lavtrykksbølge fra Nord-Atlanteren. Plutselig skjer det. Ingen kan gjøre noe, skriver han.

Artikkelen fortsetter under.

Sveriges innenriksminister om ranere som urinerer voldsofre i munnen: – De kjenner håpløshet

annonse

Stor innvandring er årsaken til problemene

DI-redaktøren mener å kjenne igjen handlingsmønsteret hos politikere og politi, når det gjelder ransbølgen mot barn og unge, og sammenligner den med uttalelser knyttet til debatten om skuddvekslingene og bombesprengningene Sverige rammes av.

– Plutselig har Sverige den verste pistolvolden blant unge mennesker i hele den vestlige verden og bruken av eksplosiver er unik i EU. Hvorfor? Ingen vet det.

– Blant dem som bor i den mindre attraktive delen av samfunnet er grunnen åpenbar. Ingen andre land i EU har på sammenlignbar tid hatt så stor migrasjon per innbygger fra alvorlig herjede land i Midtøsten og Afrika som Sverige. Befolkningsveksten er historisk unikt stor, skriver han.

Artikkelen fortsetter under.

Stigende arbeidsledighet i Sverige

Refser politikerne og krever handling

– Hvis regjeringen fører en migrasjonspolitikk, som år etter år legger til et veldig stort antall mennesker med lav utdanning som av forskjellige årsaker trenger hjelp, vil det føre til store mangler.

– Hvis nyankomne ikke får jobb, er insentivene til å lære svensk lave og boligmangelen er alvorlig, og antallet dysfunksjonelle familier skyter opp.

– Hvis svenske skoler masseproduserer skoletapere år inn og år ut, er det stor risiko for at rekrutteringen til kriminalitet vil øke, sier Nilsson og legger skylden for problemene i samfunnet hos svenske politikere:

– Nasjonale politikere påpeker ofte at skole og sosiale myndigheter må ta skritt for å dempe ungdomskriminalitet. Men hvordan? Skoler i utsatte områder mottar mer enn det dobbelte av skolepengene sammenlignet med andre for å kunne utføre oppdraget sitt hvis mulig. Læremangelen i landet er akutt og forverres.

annonse

– I fjor ble det gitt 120 000 oppholdstillatelser i Sverige. Halvparten var familieinnvandring, resten var likt fordelt mellom arbeidskraft- og asylinnvandring. Mange av de 120 000 menneskene vil få arbeid, bolig, glade barn på skolen og en verdifull hverdag i Sverige. Men antallet er stort, og mange vil falle hardt og det sosiale problemet er alvorlig.

– Alle ansvarlige vet hva årsaken er. Når sosialdemokrater som Stefan Löfven og Ardalan Shekarabi får tenke høyt og fritt, sier de at innvandring må avta for å møte «integrasjonsgjelden». Men migrasjonspolitiske samtaler gjennomføres som om det dreide seg om et annet land. Regjeringen og samarbeidspartiene jobber i realiteten for å gjøre reglene mer rause.

– Mange ulike tiltak må settes inn, ikke minst fra rettsvesenet og politiet, noe som er helt nødvendig for å knekke den nye ungdomskriminaliteten. Men politikere må også vise at de forstår at Sverige trenger å ha lavere migrasjonsvolum i lang tid framover, avslutter P.M. Nilsson i sin DI-artikkel på lederplass.

Fakta P.M. Nilsson

Peter Magnus Nilsson, kjent som P.M. Nilsson, er født 24. februar 1968 i Lund.

Nilsson begynte sin journalistiske karriere under studiene ved universitetet i Lund, og etter en periode i Blekinge Läns Tidning kom han til Expressen. I 1999 ble han sjef for debattredaksjonen, med det uttalte målet å gi ledersiden en friere og mer reflekterende rolle.

I desember 2007 forlot Nilsson Expressen sammen med Leo Lagercrantz for å lansere Newsmill-debattstedet, som var Sveriges største menings- og analyseside. Nilsson var administrerende direktør og ansvarlig utgiver frem til oktober 2012, da han ble informasjonssjef for Bonnier AB.

I 2013 tiltrådte Nilsson stillingen som politisk redaktør i Dagens Industri. 

Faktakilde: Wikipedia

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon