Lily Bandehy. Foto: Paul Weaver
annonse
annonse

Å kalle Sumaya Jirde Ali eller andre for kakerlakk, apekatt, svarting, avskum, hore og lignende er uakseptabelt. Kritikk og kommentarer bør basere seg på erfaring, fornuft og kunnskap. Uansett hvor uenige vi er, må vi klare å skille mellom kritikk og sjikane.

Debatten i dagens Norge preges av sjikane og usaklighet. Debattanter på nettsider, aviser, TV-programmer, radio og paneldebatter snakker i munnen på hverandre, de skriker og vifter med hendene for å understreke budskapet.

De repeterer seg selv uten å lytte til de andres argumenter. Lesere eller lyttere lærer ingenting, de vet på forhånd hvem de heier på, og endrer ikke mening.

annonse

De ulike former for støtte fra stat, kommune og kulturen går til delene av media som har plass i komitéene. Hvem som uttaler noe er viktigere enn hva som blir uttalt.

Hvis navnet til søkeren gir negative assosiasjoner på grunn av hva vedkommende tidligere har skrevet eller sagt, så blir søknaden avslått, boken blir oversett, kronikken blir sendt i retur, og journalisten vil ikke ha denne personen med i sitt program. Debatt- og kulturklimaet er preget av svart/hvitt-tenkning. Du er enten med meg eller mot meg. Du er for islam eller imot islam. Du er for jøder eller imot jøder, du er for Palestina eller imot, du er for Greta Thunberg eller du er gammel og gammeldags.

Du er for Gerhardsen eller imot ham. Politikere og media har skapt ulike baser, og tvinger folk for til å velge mellom de ulike basene, og alle basene motarbeider hverandre.

annonse

Ingen lytter. Alle bare prater som om de har funnet den endelige sannhet. Det blir som religion: Alle er «det utvalgte folket». Alle sitter på hver sin fastlåste «sannhet».

Debattklimaet minner om fotballkamper og deres tilhengere. To lag spiller mot hverandre. Tilhengerne heier på sitt lag, og av og til går de løs på hverandre etter en pils eller to. Følelsene trumfer fornuften. Debatten på nett handler om utskjelling og stygge kommentarer, ikke om meningsutveksling.

Å kalle Sumaya Jirde Ali eller andre for kakerlakk , apekatt, svarting, avskum, hore og lignende er uakseptabelt. Kritikk og kommentarer bør basere seg på erfaring, fornuft og kunnskap. Uansett hvor uenige vi er, må vi klare å skille mellom kritikk og sjikane.

Les også: Den fabelaktige Lily Bandehy

Jeg kjenner ikke Ali personlig og jeg oppfatter henne fra det hun skriver som en ung og konservativ muslim. Jeg skulle ønske at hun kunne se hele ideologien bak det å dekke til håret, og at hun hadde brukt sine krefter i kampen mot barnehijab, barneekteskap, omskjæring av barn og ikke minst mot å sende barn ut av Norge til koranskoler. Men jeg tar avstand fra å bruke slik ord som kakerlakk eller bilde av henne ved siden av kakerlakk.

Jeg støtter Høyesteretts avgjørelse og dommen mot 71 åringen, og håper at vi forstår at vi har ytringsfrihet til å lage filmer, karikaturer, musikk, kunst, kronikker og bøker som er basert på kritikk av religionen, av ideologi eller politikk.

Men denne ytringsfriheten gir ikke plass til hets og hat mot mennesker. Individets frihet er viktigere enn religion, Gud, Allah og alle hellige bøker for meg. Vår ytringsfrihet åpner ikke til å ytre hat mot andre mennesker, uansett religion, hudfarge, kjønn og legning.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon