En ny meningsmåling viser at et stort flertall mener at storfylker som Viken og Troms og Finnmark bør få oppløse seg selv. – Her er en måling vi blir glad av, om en politikk til å bli trist av, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

En ny meningsmåling viser at et stort flertall mener at storfylker som Viken og Troms og Finnmark bør få oppløse seg selv.

– Her er en måling vi blir glad av, om en politikk til å bli trist av, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i en kommentar til ABC Nyheter.

55 prosent av de 1.027 spurte i en meningsmåling Norstat har gjennomført for nettavisa, vil gi storfylkene sjansen til å oppløse seg igjen. 22 prosent sier nei og 23 prosent vet ikke.

annonse

I byer med mer enn 50.000 innbyggere er spriket mellom ja og nei mindre, nemlig 47 mot 27 prosent. Oppslutningen om å oppløse storfylker er større i Viken enn i Nord-Norge.

I Nord-Norge sier 56 prosent ja og 26 prosent nei. På Østlandet viser tallene henholdsvis 62 og 21 prosent.

Statssekretær Harald Furre (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet har forståelse for at folk har utfordringer med den nye fylkesfordelingen.

annonse

– Samtidig har dette vært en prosess over veldig mange år. Det som har vært stortingsflertallets hensikt, er å øke nærheten til folk og styrke lokaldemokratiet ved å gi dem flere oppgaver som krever at fylkeskommunene er store nok til å håndtere de oppgavene, sier Furre.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon