Tysklands utenriksminister Heiko Maas før et møte for EUs utenriksministre i Brussel i forrige måned. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

EUs utenriksministre er i prinsippet enige om en ny marinestyrke som skal overvåke våpenembargoen mot Libya, ifølge Tysklands Heiko Maas

Beslutningen innebærer en rekke tiltak som skal dempe bekymringer fra flere EU-land som mener at europeiske skip i havområdet vil føre til at enda flere mennesker forsøker å ta seg sjøveien fra Libya.

– De som først og fremst tenker på migrasjon, må vite at migrasjonsproblemene bare kan løses dersom Libya opphører å være en mislykket stat, sa Maas før møtet.

annonse

Ett av tiltakene er at skipene skal plasseres øst i Middelhavet, på avstand fra de vanligste migrantrutene. Det skal også legges inn en forpliktelse til å stanse patruljeringen dersom migrantstrømmen øker, sier Italias utenriksminister Luigi Di Maio.

Stanset Sophia

Nettopp Italia satte foten ned for det forrige patruljeringsoppdraget – Operasjon Sophia – fordi EU-landene ikke klarte å bli enige om hvordan migranter som ble reddet på havet, skulle fordeles

Det er derfor snakk om å utforme et nytt oppdrag i stedet for å gjenopplive Operasjon Sophia, som brøt sammen i fjor, blant annet fordi EU-landene ikke ble enige om hvordan de skulle fordele migranter som ble plukket opp til havs.

annonse

Østerrike, som før møtet var skeptisk til å blåse nytt liv i Sophia, understreker at det er et nytt oppdrag som nå skal utformes. Detaljene skal utarbeides i de kommende ukene.

– Veldig, veldig ille

Situasjonen i Libya har vært tatt opp i flere ulike fora i det siste, inkludert et toppmøte i Berlin og et oppfølgingsmøte i forbindelse med sikkerhetskonferansen i München i helgen. Maas var vert for begge møtene.

Det tyske initiativet førte til at 16 land og organisasjoner ble enige om å stoppe utenlandsk innblanding i borgerkrigen. I tillegg er målet å få til en våpenhvile og en embargo som fungerer. Det skal også være nye samtaler mellom de krigførende partene.

– Den politiske Berlin-prosessen er fortsatt virksom, men situasjonen på bakken er veldig, veldig ille, sier Borrell.

Han har fått brev fra FN-utsending Ghassan Salame, som sier at en våpenhvile fortsatt ikke er på plass, og at både embargoen og våpenstillstanden brytes.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon