Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
annonse
annonse

Globale fond som velger bort fossile selskaper har gitt bedre avkastning enn globale fond generelt.

Fossilfrie, globale fond har gjennomsnittlig gått opp 73 prosent i løpet av den siste femårsperioden.

For vanlige globale fond er gjennomsnittlig avkastning 46 prosent for samme periode, skriver den svenske avisen Expressen, og viser til en sammenligning gjort av Avanzas spareøkonom Johanna Kull.

annonse

En lignende trend kan sees både på ett og tre års sikt.

Ett-årig viser 26 prosent til 15 prosent, mens tre-årig viser 54 prosent til 32 prosent der 26 og 54 er økningen for fossilfrie fond.

– Det er ingen motsetning mellom å investere i bærekraftige selskaper og få god avkastning. Det er snarere tvert om, sier Kull til Expressen.

annonse

Fossiltunge selskaper går i minus

Prisutviklingen i fossiltunge selskaper merkes hos aksjonærene.

– Totalavkastningen for de amerikanske olje- og gasselskapene har landet på minus 45 prosent de siste ti årene, mens totalavkastningen for de amerikanske børsene som helhet har landet på 283 prosent, sier Johanna Kull.

Når Sveriges og verdens klimamål skal nås, vil det være behov for store endringer, og disse vil påvirke selskapenes lønnsomhet på en annen måte, skriver Expressen.

– Noen selskaper drar nytte av overgangen, mens andre selskaper vil se lønnsomheten deres presset og aksjekursene synke. Fossilselskaper er et godt eksempel på dette. En stor del av disse selskapenes kjente tilganger vil måtte forbli i bakken hvis vi skal nå klimamålene, sier Johanna Kull.

Hun sier at investorer gjør lurt i å spørre hos sin kontakt om hvilke selskaper, som betraktes som «fossiltunge» eller ikke.

annonse

 

 

 

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon