Syriske sivile flykter nordover fra Idlib for søke sikkerhet nærmere grensen til Tyrkia. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

900.000 mennesker er drevet på flukt fra de syriske regjeringsstyrkenes offensiv i Idlib-provinsen, og babyer dør nå ifølge FN under åpen himmel av kulde.

I løpet av helgen har syriske regjeringsstyrker med støtte fra Russland og Iran tatt kontroll over et trettitall byer og landsbyer i Aleppo-provinsen.

Samtidig fortsetter offensiven i naboprovinsen Idlib for fullt, der den har ført til en av de verste humanitære krisene i løpet av den snart ni år lange krigen.

annonse
Barn fryser i hjel

Over 900.000 mennesker, de fleste kvinner og barn, har forlatt hjemmene sine etter hvert som kampene har rykket nærmere. Aldri tidligere har så mange forlatt hjemmene sine i løpet av så kort tid under krigen i Syria, ifølge FN.

– Krisen nordvest i Syria har nådde et forferdelig nivå, sier FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock.

En stor del av flyktningene tvinges er ifølge ham kvinner og barn.

– De er traumatisert og tvunget til å sove utendørs i kulden fordi leirene er fulle. Mødrene brenner plast for å holde barna varme. Babyer og små barn dør som følge av kulden, sier han.

annonse
Regimet feirer

Samtidig med den humanitære tragedien som utspiller seg, feirer det syriske regimet og deres tilhengere frammarsjen i det som var landets siste opprørskontrollerte provins.

I storbyen Aleppo viste statlige medier søndag bilder av innbyggere med syriske flagg som danset i gater fulle av biler, og en syrisk general talte på TV og lovet at offensiven mot «terroristgruppene» vil fortsette.

Framrykkingen betyr at Aleppo by, som regimet tok full kontroll over for tre år siden, ikke lenger risikerer å bli beskutt av opprørere.

Masseflukt i kulden

For flyktningene i Idlib virker imidlertid situasjonen håpløs. Mange av dem befinner seg ved den tyrkiske grensen, der de mangler så å si alt i vinterkulda. For få dager siden falt det snø i området. Grensen til Tyrkia er stengt. Landet har allerede tatt imot over 3 millioner syriske flyktninger.

– Det som nå skjer i Idlib, er noe av det verste vi har sett i løpet av krigen i Syria med tanke på antallet mennesker som er direkte berørt, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Norges Røde Kors.

annonse

Han understreker at sivile skal beskyttes, men at det er vanskelig å skille mellom dem som deltar i kampene og dem som ikke gjør det, når krigen utkjempes i byene.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Søreide bekymret

Både Tyrkia, USA og FN har bedt om en våpenhvile i området. Også Norge ba mandag om stans i kamphandlingene.

– Jeg er svært bekymret over den økte spenningen og opptrappingen av konflikten i Idlib i Syria. Sivilbefolkningen rammes hardt, og det er utfordrende å få humanitær tilgang til deler av provinsen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Jeg oppfordrer partene til å stanse kamphandlingene og til å gi humanitær tilgang, legger hun til.

USAs president Donald Trump har uttrykt bekymring for situasjonen. Han ber Russland, som gir Assad-regimet luftstøtte, slutte å støtte det han omtaler som «grusomhetene» til det syriske regimet, ifølge Det hvite hus.

Tyrkiske trusler

Tyrkia, som under krigen har tatt opprørernes side, har sendt tusenvis av soldater over grensen for å hindre regimets offensiv. Det har ført til enkelte sammenstøt med syriske styrker. Minst 14 tyrkiske soldater er drept, men det er ingen tegn til at offensiven vil stanse til tross for gjentatte tyrkiske trusler om motangrep.

Opprørere, hvorav mange er ytterliggående islamister, er nå trengt sammen på et stadig mindre område i provinsen Idlib.

I tillegg kontrollerer de fortsatt en liten stripe land vest i Aleppo-provinsen, samt områder ved den tyrkiske grensen som de har erobret fra kurderne sammen med tyrkiske styrker.

Samtaler i Moskva

Tyrkia sendte i helgen nye forsterkninger til området som Tyrkia og Russland for to år siden var enige om skulle fungere som en «nedtrappingssone» i Syria, melder eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Tyrkia og Russland har de siste årene hatt et tett samarbeid for å finne løsninger, men den siste tiden har de ikke greid å bli enige om en vei ut av krisen i Idlib.

Mandag reiste en tyrkisk delegasjon til Moskva for å drøfte situasjonen. I forrige uke besøkte russiske utsendinger Ankara, uten at det har resultert i noen avtale.

Samme dag flyttet syriske soldater på veisperringer som var satt opp av opprørere i byer og tettsteder de har hatt kontroll over det siste døgnet. Samtidig fortsatte kampene nordvest for Aleppo by, melder SOHR.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon