Widerøe-fly LN-WIR tar av fra Oslo Lufthavn Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
annonse
annonse

Flyseteavgiften som er blitt innført under den borgelige regeringen får store deler av skylden for Widerøes kraftige kutt i flytilbudet på kortbanenettet.

Reaksjonene har haglet etter at det ble kjent at Widerøe skal kutte 4000 avganger i året, altså 15 prosent av den kommersielle produksjonen på kortbanenettet. Endringene, som trer i kraft 4. mai 2020, innebærer blant annet at ruten mellom Bodø og Evenes blir lagt ned.

Silje Brandvoll, som er kommunikasjondirektør i Widerøe, sier til Nettavisen at de høye flyavgiftene i Norge har vært en avgjørende faktor i flyselskapets vurdering.

annonse

– Vi trengte et kutt i avgifter på 40 millioner kroner på kortbanenettet fra staten, men i realiteten fikk vi en økning på fem millioner kroner i år i stedet når vi summerer opp alle avgiftene på det kommersielle kortbanenettet. Sånn kan vi ikke holde på. Vi taper penger på disse rutene, sier Brandvoll.

Les også: Hareide bekymret for konsekvensene av Widerøe-kutt

Skylder på de borgerlige

annonse

Stortingsrepresentant Sandra Borch fra Senterpartiet, mener regjeringen må ta ansvar for at transporttilbudet i Nord-Norge nå blir dårligere.

– Dette er først og fremst nok en hån mot Nord-Norge, men det er ikke Widerøes feil. Dette er det ene og alene regjeringen som har ansvar for. Widerøe har advart regjeringen om at dette kunne skje da regjeringen, med Siv Jensen som finansminister, innførte flyseteavgift på kortbanenettet og satte opp momsen på flybillettene, sier Borch.

Widerøe kan opplyse om at «økte avgifter over flere år, en kraftig svekkelse av den norske kronen og den generelle markedsutviklingen i Norge har medført store utfordringer for lønnsomheten på de minste flyene som flyr de korteste rutene i Norge».

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon