Enorme mengder materiell er forhåndslagret i fjellhallene i Trøndelag til øvelse Cold Response. FOTO: Forsvaret
annonse
annonse

Det amerikanske marinekorpset er i gang med å ta ut forhåndslagret materiell fra fjellhallene i Trøndelag til øvelsen Cold Response. I tillegg lærer de å kjøre på glatte veier.

Lastebiler med kanoner ruller ut på norske veier, godt skodd med piggdekk og kjetting.

– Det amerikanske utstyret må ha spesialtilpasning til norske forhold og norske lover. Da må vi enten ha kjettinger eller piggdekk, forklarer oberstløytnant Svein-Arild Karlsen Ivarrud.

annonse

Han er sjef for avdelingen i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), som jobber med drift og vedlikehold av utstyret.

Forhåndslagret materiell klargjøres for vinterøvelsen Cold Response. FOTO: Forsvaret

Kanonene som står lagret i «hulene» i Trøndelag, eller det fremskutte fjellageret i «Marine Corps Prepositioning Program – Norway», som det heter.

Utstyret er noe av det som skal fraktes nordover til øvelsesområde i Troms i første halvdel av mars.

annonse

Avtalen som åpnet for disse amerikanske lagrene ble undertegnet i 1981. I 1988 stod de ferdige. Siden da er materiellet byttet ut flere ganger, og det blir stadig tyngre og mer moderne.

Fokus på trygg transport

Ifølge en pressemelding fra Forsvaret er det stort fokus på trygg transport.

Militærkjøretøyene tilpasses norske vinterforhold. FOTO: Forsvaret

Kaptein Hannah Crawford er logistikkoffiser i Marinekorpset, og forteller at de har jobbet mye for at både transporten og øvelsen skal gå tryggest mulig for seg.

Blant annet har de amerikanske sjåførene fått ekstra kjøreopplæring på Værnes og i Lånke.

– Sikkerhet er viktig for oss. Vi har trent mye på å kjøre etter forholdene og på å legge på kjettinger på bilene, sier Crawford, og skryter av at utstyret de nå henter ut fra norske lagre er i topp teknisk stand.

annonse

HV på vakt

Før manøveravdelingene ankommer øvingsområdet har de amerikanske logistikkfolkene, sammen med sine norske kolleger fra FLO jobbet i flere uker med å klargjøre, kjøre ut utstyr og skipe dette nordover.

– Selve aktiviteten i felt varer fra 2. til 18. mars. Cold Response er den største øvelsen i Norge i år, forteller sjefen for Trøndelag heimevernsdistrikt 12, Egil Haave.

Det er hans soldater som sørger for  styrkebeskyttelse av mottaksoperasjonene i Trøndelag.

Allerede nå er det synlig militær aktivitet flere steder i landet, ettersom en del av de allierte deltakerne kommer til Norge for å forberede seg til øvelsen. Heimevernet er også på plass.

Etter hvert kommer også mannskaper fra Vertslandsstøttebataljonen, som er en egen mobiliserbar styrke. De har som en av sine hovedoppgaver å støtte allierte avdelinger som ankommer norsk jord.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon