MDGs Une Bastholm synes Aps kurs i rovdyrpolitikken er skremmende. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Une Bastholm (MDG) er skremt av kursen Ap har tatt i ulvepolitikken, og hevder den kan føre til brudd på internasjonale avtaler. En overreaksjon, svarer Ap.

Arbeiderpartiet vil endre naturmangfoldloven slik at bestandsmålet Stortinget har satt i praksis blir et maksimumsmål. Når målet er nådd, skal det i seg selv være nok til at myndigheten kan si ja til å felle dyr.

Bastholm frykter lovendringen Ap foreslår, vil bryte med Bernkonvensjonen som forplikter Norge til å ta vare på truede dyrearter.

annonse

– Arbeiderpartiet kan i verste fall sørge for at Norge ikke lenger kan være med i den viktigste internasjonale avtalen vi har for å hindre utryddelse av arter, i en tid hvor naturen er i krise. Arbeiderpartiet er i ferd med å gjøre oss til en europeisk skamplett, skriver Bastholm i en epost til NTB.

– Tar ikke ansvar
Hun viser til hva miljøminister Sveinung Rotevatn (V) skrev til energi- og miljøkomiteen på Stortinget i forrige uke: Bernkonvensjonen åpner ikke for å utelukkende styre etter bestandsmål.

Bastholm påpeker også at det var Ap som styrte landet da Norge undertegnet Bernkonvensjonen i 1979, og det var samme parti som styrte da den endelig trådte i kraft i 1986

annonse

– Nå er det altså Jonas Gahr Støre som skal sørge for at Norge ikke lenger tar vår del av ansvaret for å hindre utryddelse av arter i Europa. Fra å være et parti som etablerte lovverket for å beskytte kritisk truede dyr, har Ap altså gått til å være villig til å utrydde ulven og samtidig trekke Norge ut av våre internasjonale naturforpliktelser, sier Bastholm.

Vil stå ved avtaler
Runar Sjåstad, som sitter i energi- og miljøkomiteen for Ap, avviser anklagene.
– Jeg syns hun overreagerer i forhold til hva vi har foreslått, sier han til NTB.

– Vi var ikke bare med på, men en pådriver for rovviltforliket. Vi skulle forvalte en levedyktig bestand av rovvilt og regulere bestanden med jakt når det var rom for det. Vi har ikke gått bort fra dette, sier han.

Sjåstad er «rimelig trygg» på at bestandsmålet Stortinget har satt for ulv er nok til å sikre at bestanden er levedyktig. På spørsmål om han kan utelukke at lovendringen ikke vil komme i konflikt med Bernkonvensjonen, svarer han:

– Ja, det mener jeg.

Ber miljøministeren svare
Bastholm er imidlertid i tvil. Hun har derfor sendt et spørsmål til Rotevatn der hun ber ham redegjøre for om lovendringen Ap foreslår, vil komme i konflikt med Norges forpliktelser og om konsekvensen i tilfelle vil bli at Norge må trekke seg fra konvensjonen.

annonse

Stortingets mål er fire til seks ulvekull i året. I 2018 var det fem helnorske ulvekull og i fjor seks, ifølge Rovdata. I tillegg kommer nye kull i flokker som har tilhold på begge sider av grensen med Sverige.

Dermed har altså bestanden vokst mer enn bestandsmålet, som både Senterpartiet og Fremskrittspartiet mener skal være et maksimumsmål.

Runder i retten
Frps Jon Georg Dale, som sitter i energi- og miljøkomiteen, har også varslet at han vurderer å foreslå lovendring.

– Hvis dagens lov står i veien for Stortingets fastsatte bestandsmål, så er det loven det er noe i veien med, ikke bestandsmålet, sa Dale til NTB i begynnelsen av februar.

Miljøorganisasjonen WWF er uenig i at bestandsmålet kan fungere som et maksimumsmål, og mener ulvebestanden i dag er på randen av utryddelse. De har tatt ulveforvaltningen til retten og vant delvis fram i Borgarting lagmannsrett. Saken er anket til Høyesterett.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon