Kinas president Xi Jinping. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Ny informasjon utgitt av kommunistpartiets offisielle partimagasin motsier den tidligere historien fremmet av statlig kinesisk media.

Ifølge det offisielle magasinet til kommunistpartiet, Qiushi, var president Xi Jinping involvert i å bekjempe det dødelige koronavirusutbruddet nesten to uker tidligere enn først påstått.

Quishi skriver at Xi holdt en tale for Politbyråets stående komité (kommunistpartiets mektigste beslutningsorgan) allerede 7. januar, hvor han ga instruksjoner om myndighetens respons på virusutbruddet. Statlige kinesiske medier har tidligere påstått at president Xi ikke ble gjort oppmerksom på alvorlighetsgraden av utbruddet før 20. januar.

annonse

Den nye informasjonen motsier det kinesiske kommunistpartiets tidligere offisielle versjon om at lokale tjenestepersoner i Hubei-provinsen var hovedansvarlige for at informasjon ble holdt igjen fra den kinesiske sentralregjeringen, som gjorde at epidemien kunne spre seg såpass raskt.

Kinesiske myndigheter bagatelliserte lenge alvorlighetsgraden av utbruddet, og insisterte på at det ikke fantes noe bevis for at viruset kunne spre seg mellom mennesker.

Kontroll?

annonse

Kinesiske myndigheter sa på søndag at de hadde kontroll over situasjonen, med statlige medier som rapporterte at antall smittede utenfor Hubei-provinsen hadde sunket for 12. dag på rad. Det offentlige totale antallet coronavirus-tilfeller i Kina passerte 70.000 på mandag, med minst 1771 døde som følge av sykdommen.

Flere internasjonale eksperter mener likevel at Kina underrapporterer tallene, inkludert en talskvinne for den amerikanske organisasjonen Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Mye tyder på at Kinas regjering frykter det verste. Ifølge det offentlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, vurderer kinesiske myndigheter for første gang på flere tiår å utsette det årlige møtet i Den nasjonale folkekongressen (Kinas parlament) i Beijing planlagt til 5. mars. Målet med tiltaket skal være å begrense spredningen av det dødelige viruset.

Ifølge kinesiske myndigheter, er over 100 millioner kinesere er fortsatt i karantene over hele landet.

Artikkelen fortsetter

Fare for at smittede ikke blir immune mot coronaviruset, kan bli enda sykere andre gang

Økonomi

annonse

Det er spådd at spredningen av viruset vil få alvorlige konsekvenser for Kinas økonomi, med flere fabrikker og eksporthavner som opererer langt under kapasitet. Skippinganalytikere forteller om lasteskip som forlater kinesiske havner kun 10 % fulle. Det er fortsatt uklart når full kapasitet kan gjenopprettes.

Den kinesiske regjeringen utstedte offisielle ordre om at produksjonen skulle gjenopptas som normalt fra og med mandag, men analytikere peker på at offentlig tilgjengelige transportpassasjertall tyder på at flere arbeidere ennå ikke har gått tilbake til jobbene sine.

Videoen under ble publisert 17. februar på Instagram og viser angivelig forlatte gater i Wuhan, som vanligvis er stappfulle av folk og økonomisk aktivitet. Resett kan ikke verifisere innholdet i klippet.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

🇹🇷Çin’de yaşayan arkadaşımdan bu video hakkında aldığım bilgiye göre videodaki ölenler sadece sokakta aniden düşüp ölenler değilmiş. Çoğu hasta olup evlerinden çıkamayan insanların bedenleriymiş. Öldükten sona ailesinden birileri ölü bedenleri dışarı çıkarıp üstünü örtüyormuş. Devlet de belli aralıklarla bedenleri toplayıp yakmaya götürüyormuş. . 🇺🇲According to the information I received from my friend in China about this video, those who died in the video were not just those who suddenly fell and died on the street. Most of them were the bodies of people who could not leave their homes. After he died, someone from his family took out the dead bodies and covered them. The state, on a regular basis, collected bodies to burn them. . . #nCoV19 #nCoV2020 #wuhan #wuhanvirus #coronavirus #coronavirüs #Çin #news #breakingnews #sondakika #china #f4f #türkiye #coronavirüsü #coronaviruesue #virusvideo #corona #istanbul #koronawirus #Hubei #virus #enfected #istanbul #izmir #haber #haberler

Et innlegg delt av Corona Virus (@coronavirus.official)

Laboratoriumsutviklet?

Flere alternative medier har lenge spekulert i om COVID-19 kan ha blitt utviklet i det høyteknologiske laboratoriet Wuhan Institute of Virology, som ligger kun 23 kilometer fra det antatte episenteret til utbruddet.

Ifølge Google Maps tar det 32 minutter å kjøre fra markedet til instituttet. Foto: Skjermdump.

Til tross for at den er forkastet som en konspirasjon av flere eksperter, er det fortsatt flere som nekter å slippe tak i teorien. Den seneste som har kastet seg på denne bølgen er den velkjente kommentatoren Rod Dreher fra tidsskriftet The American Conservative.

Les også: Internasjonal forskergruppe: Coronaviruset er langt mer smittsomt enn tidligere trodd

Dreher viser til en rapport som skal ha blitt skrevet som et samarbeidprosjekt mellom en pensjonert forsker med 30 års erfaring i genomisk sekvensering og en tidligere kontraterrorisme-ekspert i amerikanske National Security Agency (NSA). Rapporten konkluderer med at «det dødelige coronaviruset sannsynligvis stammer fra laboratoriet i Wuhan».

Rapporten viser blant annet til at personer av øst-asiatisk herkomst er mye mer utsatt for å bli smittet av COVID-19 enn andre etnisiteter, som kan tilsi at viruset ikke kommer til å spre seg i nærheten av samme hastighet i regioner utenfor Øst-Asia. Grunnet virusets etniske diskriminering, slår rapporten fast at viruset kan ha blitt fremstilt som et ledd i å utvikle immunterapi eller en vaksine, som aldri var ment til å forlate laboratoriet og som sannsynligvis ble spredt ved en feiltagelse.

Rapporten underbygger konklusjonen med at virologilaboratoriet i Wuhan er kjent for å ha forsket på behandlingsmetoder for forskjellige typer coronaviruser over en lengre periode.

annonse

Nekter tilknytning

Etter all spekulasjonen om opphavet til COVID-19, så Wuhan Institute of Virology det nødvendig å gå offentlig ut på søndag for å benekte enhver tilknytting til virusepidemien.

– Nylig har det sirkulert falsk informasjon om at det nye coronaviruset stammer fra en tidligere ansatt i instituttet vårt. Vi har verifisert at dette ikke er er sant, sa instituttet i en uttalelse.

Internasjonale eksperter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og Center for Disease Control and Prevention (CDC) har ennå ikke fått lov av kinesiske myndigheter til å gå inn i Wuhan for å foreta en uavhengig etterforskning rundt opphavet til viruset.

Militærforsker

Midt i alle spekulasjonene, har en video fra 2018 sirkulert og blitt heftig diskutert på sosiale medier de siste dagene. Den viser et intervju på kinesisk TV med en tidligere forsker i Kinas militære, Chen Hu, som diskuterer bruken av virus og bakterier som offensive våpen.

– Hvis vi bruker genmanipulasjon og transformerer viruser, vil vi kunne produsere et mer utbredt og dødelig supervirus. Et slikt virus vil kunne ha kapasiteten til å drepe like mange som atom- eller hydrogenbomber. Det mest skremmende er at det kan brukes til angripe spesifikke etnisiteter, sa han den gangen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon