Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Politiinspektør Sidsel Isachsen i Vest politidistrikt henla Monika-saken som et trolig selvmord. Hun er nå i en ny seksjonslederstilling med ansvar for saker i region ytre Hordaland.

Bergensavisen skriver i dag at forfremmelsen av politiinspektør Sidsel Isachsen i Vest politidistrikt har fått det til å koke internt på politihuset.

Hun skal ha fått støtte fra sine juristkolleger, mens politikollegene som er  organisert i Politiets misliker ansettelsen sterkt. 

annonse

Les også: Utagerende adferd mot politiet i Oslo – flere patruljer måtte til for å få kontroll på 15 personer

«Vi tar sterk avstand fra denne ukloke ansettelsen», skriver lokallagsleder Ørjan Hjortland i en e-post til nærmere tusen medlemmer. 

Bakteppet for saken er alvorlig nok. Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i hjemmet på Sotra 14. november 2011. Ni måneder senere ble saken henlagt som trolig selvmord.

Etter påtrykk fra moren til Monika og en privatetterforsker gjenopptok Hordaland politidistrikt etterforskningen. I oktober samme år ble morens tidligere samboer, litauiske 34 år gamle Donatas Lukosevicius, pågrepet. Han ble til slutt dømt til 18 års forvaring. 

annonse

I forbindelse med den såkalte «Monika-saken» i Hordaland fattet Politiets Fellesforbund, som organiserer 17.000 av landets politiansatte, ifølge NTB et vedtak der de fraråder politifolk om å varsle om kritikkverdige forhold. Grunnen er ifølge Klassekampen at forbundet har opplevd saker hvor varslere ble sykmeldt, omplassert eller sliter med følelsen av at ledelsen tar hevn.

Dette er noe av bakteppet for de sterke reaksjonene fra vanlige politifolk i et av landets største politidistrikt. Det forsterker også et inntrykk av at den menige politimann på gata i mange saker føler seg overkjørt og ikke kan si sin mening, et inntrykk som befestes også i andre sammenhenger, som når politimenn ser seg tvunget til å uttale seg anonymt om gjeng og innvandrerkriminalitet, som oftest i alternative medier som Resett, Rights.no og Document. 

Les også: Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet

I saken i Bergen står nå politiets egen fagforening steilt mot Politijuristene. 

– Vi opplever dette som ren trakassering av Isachsen, sier Elisabeth Bru, leder for fagforeningen Politijuristene til BA.

annonse

Kanskje burde politijuristen være mer bekymret for at vanlige politifolk får ytre seg om kritikkverdige forhold, enn for en kollega som personlig var ansvarlig for en av Norges største politiskandaler. 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon