Kronprins Mohammed bin Salman i Saudi-Arabia. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Det går feil vei når det gjelder politiske rettigheter i Saudi-Arabia, konstaterer utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Tirsdag besøkte hun det ultrakonservative kongedømmet og hadde et nesten fire timer langt møte med landets utenriksminister Faisal bin Farhan al-Saud.

Menneskerettigheter tok ifølge Aftenposten mesteparten av tiden under samtalen.

annonse

– Vi hadde åpne og svært direkte samtaler om både dødsstraff og terrorlovgivningen, sa Søreide etter møtet.

– Landet går gjennom en revolusjon når det gjelder sosiale rettigheter. Samtidig går det feil vei når det gjelder politiske rettigheter, la hun til.

Massive overgrep

Amnesty International og Human Rights Watch er dypt kritiske til utviklingen i Saudi-Arabia og har dokumentert massive brudd på menneskerettighetene, ikke minst mot kvinner og aktivister.

annonse

Mange kastes i fengsel, andre dømmes til døden og henrettes med sabel på offentlig sted, også mindreårige.

Søreide har tidligere fordømt praksisen i harde ordelag.

Brutal kronprins

Landets mektige kronprins Mohammed bin Salman forsøker utad å framstå som reformvennlig, men anklages for nådeløs forfølgelse av kritikere og brutal krigføring i nabolandet Jemen.

Amerikansk etterretning har blant annet konkludert med at det trolig var kronprinsen selv som beordret drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i oktober i fjor.

Avviser kritikken

Saudi-Arabias viseutenriksminister Adel al-Jubeir avviser overfor Aftenposten kritikken fra menneskerettighetsorganisasjonene.

– Saudi-Arabia er et uavhengig land. Vi bestemmer selv hva vi vil gjøre. Vi vil ikke la oss belære av menneskerettighetsorganisasjoner, sier han, men betegner samtalen med Søreide som god.

annonse

– Hun har ikke prøvd å belære oss, og det er slik det skal være mellom venner, sier han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon