Tre journalister som jobber for The Wall Street Journal i Beijing, blir utvist fra Kina. Utvisningen framstår som en gjengjeldelse for USAs innstramming overfor kinesiske medier dagen før. Illustrasjonsfoto: Andy Wong / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Kina reagerer sterkt på at USA strammer inn overfor kinesiske medier i USA. Tre journalister fra en amerikansk avis er utvist i en tilsynelatende gjengjeldelse.

USAs innstramming innebærer at kinesiske journalister som jobber for Kinas statskontrollerte medier i USA, vil bli behandlet som om de var en del av Kinas utenrikstjeneste.

Kina kaller avgjørelsen for «urimelig og uakseptabel».

annonse

– USA har alltid reklamert for pressefrihet, men dette griper inn i og hindrer den normale virksomheten til kinesiske medier i USA, sa talsmann for Kinas utenriksdepartement, Geng Shuang, på en pressekonferanse i Beijing onsdag.

Utviser journalister

Han sa også at Kina forbeholder seg retten til å komme med flere reaksjoner.

Allerede samme dag ble tre journalister fra den amerikanske avisen Wall Street Journal fratatt presseakkrediteringen og utvist. Kina begrunner beslutningen med at avisen har laget et «rasistisk og sensasjonelt» oppslag uten å ville beklage.

To av journalistene er amerikanske statsborgere, den tredje er australsk, og alle har fått beskjed om å forlate Kina innen fem dager.

annonse
Meningsytring

Den aktuelle artikkelen er en kommentar med tittelen «Kina er Asias virkelig syke mann» og er skrevet av akademikeren Walter Russell Meader. I artikkelen kritiserer han kinesiske myndigheter for å legge lokk på omfanget av virusutbruddet, som til nå har tatt over 2.000 liv og smittet over 74.000 personer i Kina.

«Asias syke mann» var en betegnelse som ble brukt om Kina på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet da landet var herjet av interne stridigheter som ble utnyttet av vestlige land og Japan.

Oppsiktsvekkende

Kina har flere ganger tidligere utvist journalister som har vært kritiske til kinesiske myndigheter. Men beslutningen om å utvise tre pressefolk fra samme avis på grunn av en meningsytring de ikke selv har skrevet, er oppsiktsvekkende.

En av de utviste, Josh Chin, er nestleder ved avisens kontor i Beijing. De to andre, Chao Deng og Philip Wen, har begge jobbet som reportere.

Tre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina

annonse

Kina utviser tre journalister fra amerikanske Wall Street Journal etter at avisen laget det kineserne mener er et rasistisk oppslag.

Journalistene ble onsdag fratatt pressekrediteringen og fikk beskjed om å forlate landet innen fem dager. To av journalistene er amerikanske statsborgere, den tredje er australsk.

Den aktuelle artikkelen var en kommentar med tittelen «Kina er Asias virkelig syke mann», og er skrevet av en annen journalist.

Kinesiske myndigheter kaller oppslaget for rasistisk og kritiserer også avisen for ikke å ha beklaget artikkelen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon