- Resett - https://resett.no -

Billig strøm og varme tar livet av vindmølleselskaper

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Lave strømpriser skaper problemer for svenske vindmølleselskaper.

Mange selskaper risikerer konkurs, varsler Svensk vindkraftförening, som nå ber regjeringen komme støttende til.

Bransjerepresentanter for de svenske vindkraftselskapene forteller til avisen Dagens Industri (DI) [1] at mange selskaper risikerer å gå konkurs på grunn av rekordlave strømpriser kombinert med kollaps av elsertifikatene.

annonse

– Med mindre regjeringen går inn og tar sitt ansvar ved å innføre en ansvarlig nedleggelse av elsertifikatsystemet, venter konkurser, sier Carl-Arne Pedersen, nestleder i Svenske vindkraftforeningen til avisen.

Energiminister Anders Ygeman (S) skriver i en kommentar til DI [1] at regjeringen ser på forslag til tiltak.

Les også: Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller [2]

annonse

Vindkraftrekord med uvær

Tidligere denne uka varslet Entelios, som er en del av Agder Energi, at uværet «Dennis» sist helg ga mye vind i møllene, men at høye temperaturer fortsetter å presse strømprisene i Norden på kort sikt.

Ifølge pressemeldingen fra Entelios bidrar store mengder vindkraft er med å øke overskuddet i ressursbalansen. Høye temperaturer gjør dog at vi bruker mindre strøm.

Overskuddet er nå det største Norden har opplevd på 15 – 20 år, og er i aller størst grad med å påvirke strømprisene fremover.

Denne helgen ble det satt ny vindkraftrekord i Norden, hvor 1/3 av all kraftproduksjon i Norden kom fra vindkraft. I tillegg ble det importert billig vindkraft fra Tyskland, som hadde for mye kraft på søndag, og dermed hadde negative priser igjen.

Markedsaktørene visste ifølge Entelios allerede før helgen at prisene kom til å være uvanlig lave, noe som bidro til at kjernekraften i Sverige skrudde ned produksjonen en del, og at man der heller brukte helgen til litt forfallent vedlikehold.

annonse

 

Tegn abonnement [3] eller støtt oss på andre måter [4] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474