Arbeiderpartiets kvinnenettverk. Ikke en eneste mann her. Hvor er likestillingsombudet? Foto: Hjemmesiden til Aps kvinnenettverk
annonse

Resett har i en serie artikler fulgt konfliktene rundt herreklubben Norske Selskab.

Det er en klubb for herrer av den velstående typen, som har en historie som strekker seg 250 år tilbake. Og i høst ble det bråk når styret, eller «Direksjonen» som det heter, åpnet for en diskusjon om klubben skulle akseptere kvinnelige medlemmer.

For oss med fast lønn og normal inntekt fremstår sirkuset selvsagt som noe merkelig. Kanskje også som relativt uinteressant. Men allikevel har saken en alvorlig undertone.

annonse

For hvem klager over at absolutt alle politiske partier har kvinnegrupper, kvinnenettverk eller lignende? Hvorfor blir slike kjønnsdelte grupper kun problematisert når det er mennene som ønsker litt ro og fred?

Jeg skrev selv på Facebook:

«Litt morsom sak, med en dypere undertone. Det er ikke synd på disse velstående mennene. Men allikevel irriterer den feministiske tankegangen meg. Og spesielt overløperne, som Ringnes og co.

annonse

Allerede som student på 90-tallet skjønte jeg at et bord med bare gutter og noen øl førte til en langt hyggeligere og mer avslappende kveld enn hvis jentene dukket opp. For da måtte man tenke seg om før man snakket, ellers kunne noen bli «krenket».

Slik er det antageligvis for jenter i syklubber e.l. også (syklubb bevisst valgt for å provosere, så bring it on!).

Noen ganger er det greit å slippe og forholde seg til det andre kjønn. Dette gjelder både for gutter OG jenter. Selv om man elsker hverandre.»

Hva er problemet?

Men i virkelighetens verden er kvinnenettverk noe som skal hylles, mens herreklubber er «giftig maskulinitet». Dette kan man faktisk ikke argumentere for uten å bringe inn konspirasjonsteorier om patriarkatet eller lignende.

Man lærer fortsatt på skolen hvor utrolig viktig det var at kvinnene endelig fikk stemmerett. Ingen virker å huske to vesentlige aspekter rundt dette:

  1. Kvinner fikk stemmerett rett etter at menn fikk stemmerett. Det er snakk om noen få år, i Norge fikk menn over 25 år allmenn stemmerett i 1898. Kvinnene 15 år etter. Et lite øyeblikk i historien.
  2. Det var faktisk MENN som ga kvinner stemmeretten. I Sverige var et flertall av kvinnene negative, men de hadde jo ikke stemmerett, så mennene vant fram.

Knut Olav Åmås sier nei til å holde foredrag for Norske Selskab, siden de utelukker kvinner. Jeg vil gjerne utfordre Arbeiderpartiets kvinnenettverk: Kan dere invitere Åmås til å holde foredrag? Så får vi se om han takker nei, av prinsippielle grunner.

Eller hva med Høyres kvinneforum? De som beskriver seg selv som «en integrert del av partiorganisasjonen. Det innebærer at det er Høyre du melder deg inn i, men at du ved innmeldingen får tilbud om å bli en del av Kvinneforumet».

annonse

Kjønnssegregeringen skjer planmessig, på oppfordring, med støtte fra vår statsminister. Alle nye kvinnelige medlemmene i Høyre oppfordres til å melde seg inn i en gruppe som utelukker et flertall av partiet på bakgrunn av kjønn.

Det bør også anmerkes hvordan Dagbladets økonomimagasin Børsen gjorde denne saken til et korstog. At statsråd Nicolai Astrup melder seg ut av klubben må skyldes press fra sin sjef Erna Solberg. Dette som en direkte følge av ubehagelige spørsmål fra en opprørt redaksjon av Børsen.

Et annet eksempel: Jentedagen ved NTNU, som har eksistert helt siden det het NTH, tidlig på 90-tallet. På hjemmesiden skryter man:

«Jentedagen er for deg som er jente, går siste året på videregående og tar R2. Du har interesse for realfag og teknologi. Du ønsker å besøke NTNU, landets fremste utdanningssted for sivilingeniørstudier, teknologi og realfag, samt få et innblikk i hva en av landets beste studentbyer kan tilby.»

Jenter, jenter, jenter. Finnes det en guttedag på psykologistudiene?

Les også: Styrtrik statsråd har ombestemt seg, melder seg ut av eksklusiv herreklubb etter kvinnebråk

annonse

Det er ikke til å holde ut at noen velstående menn vil ha et fristed fra feminismen. Dagbladets magasin Børsen drypper av forakt for dette. De kontakter statsministeren direkte, ballen skal i mål. De vet hun ikke evner å stå i mot. For det handler jo om kvinner!

Jeg skrev en gang en artikkel om en dame som mente at ingenting er mer foraktelig en menn som kaller seg feminister. Men det aller verste er selektive feminister, som vår store leder Erna Solberg. Ingen andre statsministere i historien har besøkt så mange kjønnssegregerte moskéer. Solberg bryr seg ikke om kvinners rettigheter. Kun om norske krenkede kvinner.

Les også: Feminismen har gått over styr

Jeg er en normal fyr, og liker forsåvidt jenter. Jeg har vært i et samliv og etterhvert ekteskap med samme kvinne siden 1994, og har familie. Men noen ganger trenger man litt tid for seg selv. Mitt valg er kanskje en tur på puben og et par halvlitere med en kompis. Røkke og gutta vil ha Chesterfield-stoler og cognac til 2000 kroner glasset. Men hvorfor er dette et problem?

Kan det være så enkelt som at de betaler selv, og ikke er avhengige av statlig støtte?

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse