Shurika Hansen løper mot bilen med jenta. Foto: Skjermbilde Insider Fem
annonse
annonse

Shurika Hansen intervjuet på TV2 Nyhetskanalen.

Shurika Hansen er redaktør for livsstilsmagasinet Xstra, kommentator for Resett, styreleder i Ytringsfrihetsforbundet, og nestleder og talsperson for Sekulær Allianse.

Nylig har to episoder av dokumentarprogrammet Insider Fem vist hvordan Shurika, med god hjelp fra FrP-politiker Himanshu Gulati, reddet en jente fra et ufrivillig opphold i et afrikansk land.

annonse

Ærbar nok del 1 – Torsdag 21:30

I kveldens episode av Insider FEM går vi inn i problematikken rundt negativ sosial kontroll, og vi møter flere norske kvinner som har kjent konsekvensene på kropp og sjel. En av disse er Noor (18) som vi ble kjent med gjennom Shurika Hansen for nøyaktig ett år siden.

Publisert av Insider Torsdag 6. februar 2020

18. februar var programleder Milda Melland og Shurika Hansen invitert til programmet 1730 på Nyhetskanalen. Der er begge to klare på at det de gjorde i det afrikanske landet ikke er noe de anbefaler for andre.

Det handler om barn som er norske statsborgere, men som opplever ekstrem sosial kontroll. De holdes mot sin vilje i utlandet, siden foreldrene frykter at barna skal bli for norske. En jente som går under pseudonymet Noor har bedt Shurika Hansen om hjelp. Det blir mulig ved hjelp av Gulati, som også er med på reisen til det afrikanske landet.

annonse

Ifølge Melland har Insider oppdaget at disse barna og ungdommene får lite hjelp fra norske myndigheter:

– Hvis du først havner utenfor Norge, da er det ingen som hjelper deg hjem. Hvis du er under 18 år så er det spesielt vanskelig.

Man vet at det er minst 400 barn som er rammet av denne formen for sosial kontroll, men Hansen mener mye tyder på at mørketallene er store. Det er en mangel på tillit til norske myndigheter i miljøer som preges av en patriarkalsk æreskultur.

– Det er et ganske stort problem i Norge (…) Fire av fem somaliske barn med norskfødte foreldre eller folk som har kommet hit før de var fem år, rapporterer om at de har gått på skole i utlandet.

Som regel handler det om såkalte koranskoler. Det handler om «å banke vesten ut av disse ungdommene for at de ikke skal bli for norske», sier Hansen.

Les også: Resett-Shurika og Frp-Himanshu undercover i Vest-Afrika: Dramatisk da jente ble reddet fra koranskole 

Opptatt av å overleve

Shurika Hansen beskriver de dramatiske scenene slik:

annonse

– Akkurat der og da var jeg veldig preget av å faktisk overleve situasjonen, og det var ikke aktuelt å la det være mislykket, rett og slett fordi jeg visste at hvis vi ikke klarte å få henne med hjem til Norge så hadde situasjonen blitt betraktelig mye verre for henne.

Milda Melling understreker at Insider bare har fulgt den ene siden i denne saken, og mener at også foreldrengenerasjonen er sveket av norske myndigheter, som ikke har fått informasjon og kunnskap om hvordan man kan få hjelp.

– Disse foreldrene er jo vant til en kollektivistisk æreskultur, sier Shurika Hansen, og dette kommer i konflikt med det barna møter i det norske samfunnet, slik som likestilling og individualisme. Hun er helt klar på at dette er foreldrenes ansvar:

– Når foreldre og innvandrere (…) kommer til Norge, så må de gjøre seg kjent med kulturen og reglene her i Norge (…) De kan ikke ta med seg ukultur hit til Norge.

Intervjuet med Shurika Hansen og Milda Melling ligger på TV2 Sumo og starter etter 14 minutter og 30 sekunder.

 

annonse

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon