Hege Storhaug, informasjonsansvarlig i Human Rights Service. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Forelegget mot HRS er totalt uakseptabelt. Nå er det viktig at en samlet presse sier klart ifra om at vi ikke kan la oss begrense av politisk motivert oppdragelse fra statsmaktens side.

Det er liten tvil om at statsadvokat Ingrid Vormeland Salte, og hennes allierte i politiet, har et politisk motiv for forelegget som er utstedt på til sammen 28 000 kroner til HRS, for bruk av et bilde som åpenbart er innenfor god skikk, som illustrerer såkalte koranklosser ved Oslo City.

Det er flere momenter i denne saken som blottlegger nettopp dette. Bare det at statsadvokaten har prøvd gjentatte ganger uten å lykkes, for så å komme frem til en politijurist som gadd å ta i den, viser at man ikke har sitt på det rene.

annonse

Så er det temmelig åpenbart at det aktuelle bildet er til for å illustrere sperringene som er satt opp utenfor Oslo City. Forbipasserende har kommet med i bildet. Dette er det jo ingenting upassende ved, og det er ikke uvanlig i det hele tatt. Mange illustrasjonsbilder på NTB Scanpix, som Resett og det meste av pressen har tilgang til og kan bruke fritt under en abonnementsordning, har langt tydeligere, og lettere identifiserbare personer enn dette aktuelle bildet. HRS var likevel greie nok til å sladde bildet, da de etter publisering ble kontaktet av den krenkede muslimske kvinnens datter. Det var absolutt ikke noe de måtte gjøre. Det gjorde de av ren generøsitet.

Les også: HRS klagde på forelegg, får støtte av Redaktørforeningen

Irrelevant krenkelse

annonse

Videre er det skremmende hvordan politiet dessuten har ført sak for en kvinne som mener at hennes religion, islam, er krenket på en eller annen måte av publiseringen av dette bildet i den aktuelle konteksten. Kvinnens krenkede følelser på vegne av sin religion har blitt omtalt i Dagbladet, der kvinnen på toppen av det hele stiller opp på et portrettbilde og i så måte skaper mer oppmerksomhet om bildet hun mener har blottlagt henne. Krenkelsen er tillegg brukt mot HRS i avhør med politiet, som om denne kvinnens subjektive oppfattelse av hva som er krenkende overfor islam skulle være en objektiv vurdering.

Sannheten er at hva denne kvinnen mener er krenkende på ingen måte er relevant for saken. Det har ingen plass i en etterforskning eller i et avhør. Likevel gjør politiet, lovens lange arm, kvinnens opplevde krenkelse til sin egen. De tar opp skytset for islam, mot ytrings- og pressefriheten.

Politiet vil oppdra HRS

Når dette forelegget endelig kommer, er det for HRS helt umulig å forstå hva de har gjort som er straffbart. Og de er ikke alene. Når også Redaktørforeningen går ut mot dette, så må det ringe noen bjeller i politiet. Dette er for en gangs skyld ikke en sak der HRS og andre islamkritikere står alene. Dette handler om selve pressefriheten, og ikke minst, retten til en redaktør og ansatte i en organisasjon å ha egne meninger, uten å lekses opp i avhør med politiet.

Hele saken stinker av at noen i politiet ønsker å oppdra HRS om hva som er greit å mene om islam og innvandring. Det er vanskelig å se for seg at et slikt bilde ville ha skapt noen problemer om det for eksempel var Dagbladet eller Dagsavisen som publiserte det. Det ligger mellom linjene at det er Hege Storhaugs og Rita Karlsens kritiske syn på norsk innvandringspolitikk og islam som utgjør hele forskjellen. Og det er selvfølgelig helt uakseptabelt. Her må en samlet presse si klart ifra.

Dette er en skandale. Hoder må rulle.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon