George Soros. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP
annonse
annonse

Milliardæren George Soros skriver i Financial Times at ledelsen i Facebook, nærmere bestemt Mark Zuckerberg og Sheryl Sandberg, bør fjernes fra sine stillinger.

Bakgrunnen ar at Soros mener at Facebook hjelper Donald Trump til å bli gjenvalgt ved å tillate politisk reklame.

– Facebook trenger ikke vente til myndighetene vedtar reguleringer for å stoppe alle former for politisk reklame inntil etter valget 4. november. Jeg repeterer mitt forslag, Mark Zuckerberg og Sheryl Sandberg bør fratas kontrollen over Facebook, skriver Soros.

annonse

Soros er en økonomisk støttespiller for Demokratene, og har ved flere anledninger kritisert Facebook. Ifølge BBC får forslaget lite støtte fra europeiske lovgivere,.

Les også: New York Times trykker konspirasjonsteorier fra George Soros

Facebook og EU

Samtidig besøkte Mark Zuckerberg sikkerhetskonferansen i München. I forkant av konferansen fortalte han delegater at eventuelle reguleringer fra myndighetenes side må havne et sted midt i mellom reguleringer for eksisterende medier og de nye plattformene som Facebook.

annonse

Facebook har selv definert fire utfordringer:

  1. Hvordan kan regulering av innholdet redusere skadelige ytringer mens man samtidig tar vare på ytringsfriheten?
  2. Hvordan skal man regulere hvilket ansvar plattformene har for ytringer på sine kanaler?
  3. Skal reguleringer stille krav og spesifikke mål for plattformene?
  4. Skal myndighetenes reguleringer definere hva slags skadelig innhold som skal forbys på disse plattformene?

Sverige vil ha bedre kontroll

I Sverige vil regjeringen ha sterkere kontroll med nettgigantene. Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) vil ha lovgivning som gjør nettplattformene ansvarlige for alt som ytres via deres kanaler. Helst vil han ha en europeisk lov om dette, men som alternativ vil han innføre dette som lov i Sverige.

– Det er jo allerede i dag ulovlig å hetse mot folkegruppe eller å true noen på sosiale medier, men i dag er ansvaret kun hos den enkelte, jeg vil at også plattformene skal påføres et medansvar, sier Ygeman til Kulturnytt i P1.

Smålandsposten er på lederplass kritisk, og skriver blant annet at det kan være grunn til å frykte at dette vil bli et politisk verktøy, og at «hat» er et tøyelig begrep. Man burde heller gå i motsatt retning:

annonse

«High tech-selskapenes makt og tvilsomme juridiske innstilling blir stadig mer uholdbar fra et ytringsfrihetsperspektiv. Vi nærmer oss et punkt der det blir på tide å støtte de som vil se en «Bill of rights» (…) for brukere av sosiale medier, som aksepteres internasjonalt», skriver Smålandsposten.

Også den svenske nettavisen Fria Tider har skrevet om de svenske planene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon