Illustrasjonsfoto: Pixabay
annonse
annonse

Glitre Energi Nett innfører «smart nettleie» med lavere nettleie for alle husholdningskunder fra kl. 22:00 om kvelden til kl. 06:00 om morgenen i vintermånedene. Men visse typer bruk skal du unngå mens  du sover. 

– Vi må utnytte strømnettet vårt smartere gjennom døgnet, for å utsette eller unngå behov for å bygge ny kapasitet. En kapasitet vi egentlig ikke trenger om vi bruker nettet smart.

– Om natten er det god plass i nettet, derfor innfører vi i Glitre Energi Nett lavere nettleie om natten, sier Tore Morten Wetterhus, administrerende direktør i Glitre Energi Nett.

annonse

Selskapet har nærmere 95.000 kunder og eier regionalnettet i Buskerud fylke og tilstøtende områder i Oppland, Vestfold og Hordaland, og eier også distribusjonsnettene i kommunene Lier, Drammen, Kongsberg, Nedre Eiker, Jevnaker, Lunner og Gran.

Advarer mot visse typer bruk

– Vi ønsker å bruke gulrot, og ikke pisk. Vi skal være med på å elektrifisere samfunnet og bidra til å nå Norges klimamål. Da trenger vi et godt og sterkt nett med god kapasitet. Men vi må ta i bruk den ledige kapasitet i nettet, før vi bygger mer nett. Da tror vi på å gjøre det billigere for kunden, i stedet for å sette prisen opp, sier han.

annonse

Nettselskapet anbefaler at man lader elbilen på natta, og sparer penger på det. For en husholdning med elbil og gjennomsnittlig strømforbruk kan besparelsen bli rundt 1000 kroner, inkludert strømprisen.

Ifølge en pressemelding fra Glitre Energi Nett vil ny pris mellom kl. 22 og kl. 06 bli på 35,70 øre pr kWh inkludert avgifter. Det er en reduksjon på 14 øre pr. kWh på energileddet i nettleien.

– Merk at vi fraråder å bruke oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel om natten. Det har med brannsikkerhet å gjøre, og vil uansett gi en særdeles liten besparelse.

– Vi ønsker å bruke gulrot og ikke pisk, sier ore Morten Wetterhus, administrerende direktør i Glitre Energi Nett

– Tørketromler oppvaskmaskin og vaskemaskiner er noen av de vanligste brannårsakene blant elektriske artikler i dag, så i tråd med brannvernforeningen og eltilsynet anbefaler vi ikke at dette brukes om natten eller når man ikke er hjemme. En vask sparer man dessuten bare noen øre på. Det er ikke verdt risikoen, sier Wetterhus.

Ønsker optimal bruk av nettet

I Norge er man vant til å ha et strømnett som tåler at alle bruker den strømmen de trenger når de trenger den. Mange moderne apparater er mer energieffektive enn før, men krever mye strøm i korte, mer intensive perioder.

Da må nettet enten bygges ut for å tåle økt «rushtid» i nettet, eller kapasiteten som allerede er i nettet kan utnyttes bedre, heter det fra Glitre Energi Nett.

Det vil etter hvert bli innført nye prismodeller på nettleie over hele landet.

annonse

Hensikten er å skape insentiver for mest mulig optimal bruk av nettet og dermed holde nettleien lavest mulig for kundene i årene som kommer.

– Klarer vi å utnytte nettet bedre når det er ledig plass, vil samfunnet kunne spare store beløp, og dermed bidra til å holde nettleien lavere. Vi tror dette er et første steg i riktig retning, så vil det komme flere endringer fremover, avslutter Wetterhus.

Ifølge Glitre Energi Nett  har NVE – Norges vassdrags- og energidirektorat nylig lagt fram et forslag til et nytt system for nettleien, hvor formålet er å bidra til en effektiv utnyttelse av strømnettet, og slik sikre at nettleien for husholdninger over tid blir så lav som mulig.

En slik omlegging vil også legge bedre til rette for å erstatte fossil energi med elektrisk energi.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon