Russland mener at Norge bryter vilkårene for Svalbardtraktaten. Foto: Are Føli / NTB scanpix
annonse

Russland mener Norge de siste årene har handlet i strid med betingelsene i Svalbardtraktaten.

– De siste årene har Oslo faktisk brutt betingelsene i Svalbardtraktaten, sa Maria Zakharova, talsperson for utenriksdepartementet i Russland, på en pressebrifing i Moskva torsdag.

Det var NRK som omtalte saken først.

annonse

Russland mener Norges framferd på Svalbard fører til «begrensninger i russisk nærvær».

– Dessverre har forslaget fra russisk side om å gjennomføre tosidige konsultasjoner for å diskutere problematiske spørsmål om russisk næringsmessig og vitenskapelig virksomhet på øygruppen ikke blitt møtt med forståelse, sa Zakharova.

Likebehandles

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avviser kritikken.

annonse

– Nei, det er ikke riktig. Svalbardtraktaten slår fast at Svalbard er norsk territorium. Så er det samtidig slik at de som tiltrer traktaten, skal likebehandles. Det gjør vi i aller høyeste grad, sier Bakke-Jensen til NRK.

Også Utenriksdepartementet avviser beskyldningene om traktatbrudd.

– Norge fører en konsistent og forutsigbar politikk som er i fullt samsvar med Svalbardtraktaten, sier UDs pressetalsperson Siri Svendsen.

Brevveksling

I et brev sendt tidligere denne måneden uttrykker Russlands utenriksminister Sergei Lavrov misnøye med hvordan Norge opptrer på Svalbard.

Her trekker han fram at Norge har lagt restriksjoner på russisk helikopterbruk på Svalbard, samt fiskevernsonen og verneområdene, hvor det er begrenset adgang til å drive næringsvirksomhet. Han liker også dårlig en utvisningspraksis som angivelig kun gjelder russiske borgere.

annonse

– Synspunktene som framkommer i brevet, blir jevnlig tatt opp av russisk side og er godt kjent for norske myndigheter. Det som er nytt, er at russisk side går ut offentlig med sine posisjoner, sier Svendsen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) svarte på brevet fra Lavrov den 12. februar.

«Russiske selskaper har de samme muligheter som andre til å etablere økonomisk virksomhet på Svalbard. Slik virksomhet må selvsagt skje innenfor rammene av norske lover og reguleringer», skriver hun der.

«De begrensningene vi har innført, gjelder likt for alle nordmenn og utlendinger.»

100-årsjubileum

Det er nå hundre år siden Norge signerte Svalbardtraktaten. Den slår fast Norges suverenitet over øygruppen, men samtidig at borgere av andre land har lik rett til å drive næringsvirksomhet, jakt og fiske der.

Norske myndigheter har sagt at det er nødvendig med strenge reguleringer av næringsvirksomhet, blant annet helikopterflygning på Svalbard av hensyn til den sårbare naturen.

Den norske fiskerivernsonen rundt Svalbard, som ble innført i 1977, er internasjonalt omstridt. Likevel har de fleste land godtatt at Norge regulerer fisket i området.

Sterk økning i utenlandske overnattinger på Svalbard

Fra 2015 til og med 2019 økte antall overnattinger på Svalbard med 30 prosent. Utlendinger sto for over 80 prosent av økningen.

annonse

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Statistikken viser at det var rundt 166.000 overnattinger ved hotellene på Svalbard i 2019. Nesten halvparten av overnattingene kom fra utlandet.

I resten av landet ble bare 30 prosent av overnattingene på hotell foretatt av utlendinger.

Det var flest tyskere og svensker som overnattet på Svalbard i perioden mellom 2015 og 2019.

I løpet av disse årene har det vært mer enn en femdobling av kinesiske overnattinger på øygruppa.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse