Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Norsk Rikskringkasting NRK på Marienlyst. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse

NRK nekter å linke til Facebook-gruppen «Folkeopprøret mot klimahysteriet», og har intervjuet en av sine ansatte som dysser ned det voldsomme engasjementet i gruppa.

Facebook-gruppen har den siste uken fått flere titalls tusen nye medlemmer. Over 130 000 nordmenn har meldt seg inn i gruppen der klimadebatten blir heftig diskutert.

Flere utrykker frustrasjon over at både politikere og den etablerte pressen skremmer folk ved å hevde at fremtiden står i fare på grunn av menneskeskapte klimaendringer.

annonse

Dette er et folkeopprør mot klimahysteriet og jeg oppfordrer alle som er enig om å melde seg inn i denne gruppen. Gruppen er upolitisk og vi ønsker ikke noen form for promotering av enkelte politiske partier og våre medlemmer tilhører alle samfunnsklasser og har ulikt politisk ståsted, skriver gruppen om seg selv.

Flyplass nedlagt

Den pågående klimadebatten i Norge har skapt store endringer for nordmenn flest, etter at klimatiltakene til regjeringen har ført til blant annet dyrere flyreiser.

annonse

I 2016 fikk Venstre-leder Trine Skei Grande viljen sin da hun presset gjennom den omdiskuterte flypassasjeravgiften. Mange var rasende etter innføringen, og spesielt Rygge flyplass ble hardt rammet. Flyplassen måtte legges ned etter at flypassasjeravgiften ble innført.

I de siste årene har flere samfunnsdebattanter vært kritisk til hvordan norsk media har dekket klimasakene. Mange har ment at NRK har skapt klimafrykt i befolkningen, noe som har vært diskutert i facebook-gruppa «Folkeaksjon mot klimahysteriet».

Nå som gruppen vokser i rekordfart har NRK valgt å intervjue sine egne ansatte. I en ny artikkel blir en NRK-ansatt omtalt som «ekspert».

Eksperter advarer mot at «Folkeopprør mot klimahysteriet» kan virke større enn det er, heter tittelen til NRK.

Videre i artikkelen skriver NRK at folk har meldt seg inn fordi de er «nyskjerrige». NRK-journalist og «analytikerekspert» Iacob C. Prebensen mener medlemstallene ikke er imponerende.

– Over 100.000 mennesker ser kanskje mye ut på Facebook, men målt opp mot befolkningen er det bare snakk om to prosent. Så det trenger ikke være representativt for hva befolkningen, eller en stor del av den mener, sier han.

NRK nekter å linke

annonse

Statskanalen ønsker ikke at egne lisensbetalere får muligheten til å diskutere sakene de selv produserer. Men på deres egen facebookside er artikkelen delt. Der er mange rasende på NRK.

– Kjære NRK, dere er dessverre blitt forutsigbare. Ser dere ikke at når dere velger side, og kun formidler den ene parts syn, så mister dere troverdigheten som en nøytral nyhetskanal? Å være selektiv i nyhetsformidlingen omvender ikke dem som er skeptisk til at klimaet endrer seg pga. mennesket. Alt dere oppnår er å skyve dem bort og nøre opp under polarisering og frustrasjon, skriver en person.

– NRK dere er jo MDG og Ap’s største venn, så det er klart dere må lage noe negativt om denne gruppa. Merker at dere får kalde føtter når folket har skjønt bløffen, skriver en annen.

Av uvisse årsaker ønsker ikke NRK å linke til den populære facebookgruppen. Istedet linker de til sine egne artikler om temaet.

Å ikke linke til Facebookgrupper har ikke vært standard hos NRK tidligere, da de ofte har linket direkte til en facebookgruppe i andre saker.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse