Faksimile fra Samhällsnytt.
annonse
annonse

Svenske sosialtjenester unnskylder det brutale ranet med at foreldrene til en av gjerningspersonene ble separert da gjerningspersonen var syv år.

Torsdag falt dommen mot ranerne som den siste tiden har gjort seg beryktet i deler av den skandinaviske pressen, etter å ha brutalt mishandlet sitt 18 år gamle offer, og urinert i vedkommendes munn. De to er dømt til såkalt «ungdomsomsorg». 

Det fremgår av en film publisert av nettavisen Samhällsnytt at gjerningspersonene uttrykte hatefulle holdninger overfor offeret, basert på offerets svenske etnisitet. 

annonse

Les også: Video: Innvandrergjeng mishandler og urinerer på svensk gutt

Separasjon

Den sosialdemokratiske avisen Aftonbladet har imidlertid valgt å fokusere på svenske sosialtjenesters oppfattelse av gjerningspersonenes trøblete fortid, som er forklaring på den brutale adferden. Den aktuelle gjerningspersonen, Prince Georgio Stanley Kadjo, er født i Sverige, og omtales av tjenesten som et «barn med særlig behov for støtte». Det trekkes blant annet frem at hans foreldre ble separert da han har syv år gammel. 

Aftonbladet slår fast at tjenesten mener dette skal ha ledet til konsentrasjonsproblemer og problemer i vennskapelige relasjoner. Man har også intervjuet en sykepleier som beskriver Kadjo som en «ulykkelig gutt».

Var på vei hjem fra jobb

Tilsvarende dypdykk i offerets bakgrunn er ikke å spore i Aftonbladets rapport. Den 18 år gamle gutten var på vei hjem fra en ekstrajobb da han vilkårlig ble utsatt for det fornedrede ranet. Den andre gjerningspersonen, Montasjer Mahmoud Edris, som innvandret til Sverige fra Eritrea for fire år siden, får heller ikke det samme fokuset. 

Aftonbladet har videre valgt å sladde bildene av ranerne, i tillegg til å ikke nevne dem med navn. Samhällsnytt har imidlertid gjort det motsatte. De har videre forsøkt å få en kommentar fra Aftonbladets journalister, med spørsmål rundt storavisens fokus i sin reportasje, uten å få svar.

Oppdatering: I denne artikkelen het det først at Aftonbladet mente at den ene raneren er et «barn med behov for særlig støtte». Dette medfører strengt tatt ikke riktighet, ettersom storavisen har sitert svenske sosialtjenester, kalt BUP:s.

Maria Zähler

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon