Et tre falt over ende og traff en drosje på Adamstuen i Oslo lørdag formiddag. Drosjesjåføren kom fra hendelsen med lettere skader, men det er store skader på bilen, opplyser Oslo-politiet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

En lang rekke fjelloverganger er lørdag stengt på grunn av uvær. Et tog på Bergensbanen kjørte seg fast i snøen, og på Østlandet har trær blåst over ende.

Lørdagen preges av mye vær enten man befinner seg sør eller nord i landet. En del fylker avslutter vinterferien denne helga, mens ferien starter i Buskerud, Hordaland, Oppland og Rogaland.

– Skal folk ut i naturen og på utsatte plasser, er det viktig å følge med på vær- og føremeldingen, er rådet fra vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt.

annonse
Tog kjørte seg fast

Bergensbanen er stengt etter at et tog kjørte seg fast i snøen mellom Mjølfjell og Myrdal. Det vil trolig ta flere timer før banen kan åpnes igjen.

– Vi venter på freser fra Bane Nor som kan fjerne snø før sporet kan åpne igjen. Det er mye snø og mye vind, og vi må sikre at sporet er trygt å kjøre på, sa pressevakt Nina Schage i Vy til Bergens Tidende litt før klokka 10.

Snøfokk

Nesten alle fjellovergangene mellom øst og vest i Sør-Norge er stengt på grunn av uvær og rasfare. De fleste overgangene blir ikke åpnet lørdag. Også i Nord-Norge er det stengninger og kolonnekjøring.

annonse

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på gult nivå om kraftig snøfokk i fjellet i Sør-Norge, samt i Finnmark, Saltfjellet og Ofoten.

I fjellområder på Vestlandet sør for Stad er det utstedt farevarsel om store snømengder over 500 meter. Lokalt kan det komme 30 til 50 centimeter i løpet av dagen. Samtidig er det kuling langs deler av kysten.

– Vi har sendt ut farevarsel for fjellområder på Vestlandet om at det kan komme opp til 30–40 centimeter snø i løpet av dagen. I tillegg er det vind. Det vil fortsette med vind og nedbør i hele dag, sier Fagerlid til NTB.

Deler av Vestlandet har også fått både hagl og torden.

Tre blåste over taxi

På Østlandet og Sørlandet blåser det kraftig lørdag. I Oslo falt et tre over ende og traff en drosje på Adamstuen lørdag formiddag.

Drosjesjåføren kom fra hendelsen med lettere skader, men det er store skader på bilen, opplyser Oslo-politiet.

annonse

Også i Asker, Drammen, Østfold og Agder er det meldt om nedblåste trær.

Vinden har også revet ned strømledninger. Omtrent 7.000 kunder var strømløse lørdag formiddag. Halden-området var verst rammet, ifølge NRK, men det var også strømbrudd andre steder.

– Vinden kommer til å pågå fram til 15-16-tiden. Det kommer kast som tar ganske kraftig, sier Fagerlid til NTB.

Meteorologisk institutt har utstedt farevarsel for Østlandet og Sørlandet om vindkast på opp til 19 meter per sekund.

Snøskred

Samtidig har det gått flere snøskred. I Finnmark har det gått et ras fra Skredfjellet som sperrer E6 ved Langfjorden. I Eidfjord i Hardanger har det gått et større snøskred som dekker hele veibanen på riksvei 7.

Snøskredfaren betegnes som stor – på rødt nivå – i Indre Fjordane, Jotunheimen, Indre Sogn, Voss, Hardanger, Vest-Telemark og Heiane. Det varsles om betydelig fare i en rekke andre fjellområder.

Vannstand

I tillegg er det varslet høy vannstand natt til søndag i Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder.

Aller høyest blir vannstanden på strekningen fra svenskegrensen til Stavern, der vannstanden estimeres til 80–110 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon