President Xi Jinping. Foto: Liu Bin/AP/NTB scanpix.
annonse
annonse

Kina befinner seg i den største helsekrisen noensinne, som følge av covid-19-viruset, sier landets president Xi Jinping under et møte søndag.

– Det nye koronaviruset, som har drept over 2.400 mennesker, er Kinas største helsekrise siden grunnleggelsen i 1949, sa president Xi Jinping da han søndag deltok på et offisielt møte for å koordinere viruset.

Jinping sa videre at det er nødvendig å lære av åpenbare svakheter ved Kinas reaksjon på epidemien, som er en sjelden erkjennelse fra en kinesisk leder.

annonse

Verdens helseorganisasjon (WHO) har berømmet Kina for håndteringen av covid-19-viruset.

Kritikken har økt etter at Li Wenliang, den kinesiske legen som ble kjent for å ha forsøkt å varsle om utbruddet av det nye koronaviruset, døde. Det har skapt etterlysning av politisk reform og ytringsfrihet i landet.

– Dette er en krise for oss og en stor test, sa Jinping videre.

annonse

Presidenten erkjente at viruset unngåelig vil ha stor innvirkning på økonomien og samfunnet, men understreket samtidig at virkningene vil være kortvarige og kontrollerbare.

Jinping oppfordret de som bor i områder med lav risiko om å komme tilbake til det vanlige hverdagslivet så fort som mulig.

Fakta om covid-19-viruset

* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina. Byen har over 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen.

* I Kina var det inntil søndag registrert om lag 77.000 smittede, hvorav 2.442 personer er døde, de fleste i Hubei.

* Hardest rammet utenfor Kina er Sør-Korea, med 600 smittede og fem dødsfall.

* Japan har bekreftet fire dødsfall og 130 smittede, i tillegg til 600 fra cruiseskipet Diamond Princess.

* Iran har bekreftet 8 virusdødsfall og 43 smittede. Skoler og universiteter stenges i 14 provinser.

annonse

* Italia har bekreftet to dødsfall og 133 smittede, de aller fleste i Lombardia-regionen. Her isoleres 11 småbyer med til sammen ca. 50.000 innbyggere på ubestemt tid.

* I tillegg er viruset påvist i nærmere 30 andre land, blant dem Thailand, Australia, Tyskland, Frankrike, Filippinene, USA, Canada, Spania, Storbritannia, Sverige, Egypt, Libanon og Israel.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke, og samlet sett er dødsraten på 2,3 prosent, ifølge en stor kinesisk studie.

* WHO tror viruset først kan ha oppstått hos flaggermus. Det kan deretter ha blitt overført til en annen dyreart før mennesker ble smittet på et marked i Wuhan.

* WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

annonse

(Kilder: AP, AFP, DPA, Store norske leksikon, NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon