Byrådet i Oslo har lov til å boikotte israelske varer fra den okkuperte Vestbredden, ifølge Kommuneadvokaten. Her fra framleggelsen av den nye byrådsplattformen i oktober. F.v.: Lan Marie Berg (MDG), Raymond Johansen (Ap) og Sunniva Holmås Eidsvoll (SV). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Byrådet i Oslo ønsker å boikotte israelske varer fra den okkuperte Vestbredden. Det er lovlig, ifølge Kommuneadvokaten.

Det framkommer i et brev fra Kommuneadvokaten til finansbyråden i Oslo, skriver Vårt Land.

Kommuneadvokaten viser til et brev sendt fra Utenriksdepartementet (UD) til Tromsø kommune i mars 2018. Etter å ha vurdert saken i halvannet år slo UD fast at regjeringen ikke kunne hindre kommunale boikottaksjoner, såfremt kommunen legger opp til at varer fra alle okkuperte områder behandles likt.

annonse

Kommunale anskaffelsesboikotter strider ikke mot Norges «internasjonale forpliktelser på handelsrettens område», heter det i brevet.

Tromsø, Hamar og Trondheim har allerede vedtatt å ikke kjøpe varer og tjenester som er produsert i israelske bosetninger på Vestbredden, som har vært okkupert av Israel siden 1967.

Selv om Solberg-regjeringen ikke kan stanse kommunale boikottaksjoner, oppfordrer de sterkt til å la være ettersom de mener det er lite tjenlig.

annonse

«Regjeringen ser ikke boikott som et hensiktsmessig virkemiddel for å løse konflikten mellom israelerne og palestinerne», skrev statssekretær Audun Halvorsen (H) i brevet i mars 2018.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon