Demonstranter protesterer mot behandlingen av Julian Assange utenfor Woolwich Crown Court sørøst i London. Domstolen ligger like ved det godt bevoktede fengselet Belmarsh, der Assange har sittet innesperret siden han ble pågrepet i Ecuadors ambassade i London i april 2019. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Julian Assange kom onsdag med et kort utbrudd i rettssalen som følge av at han må sitte fysisk atskilt fra sine egne forsvarere.

Den 48 år gamle WikiLeaks-grunnleggeren reiste seg opp fra anklagebenken som er omgitt av glass, og rettet kraftig kritikk mot at han er plassert i en annen del av rettssalen enn sine egne forsvarere.

– Jeg kan ikke snakke ordentlig fortrolig med mine advokater, sa Assange og viste til at mikrofonene ved anklagebenken vil kunne plukke opp alle samtaler.

annonse

– Jeg kan ikke spørre, jeg kan ikke instruere dem. Det er en hel haug med folk som sitter der, og det er mikrofoner. Denne saken har allerede hatt nok spioner på advokatene mine som det er, sa Assange.

Onsdag var tredje dag av rettshøringen som skal avgjøre om Assange kan bli utlevert til USA, der han risikerer en svært hard dom hvis han blir kjent skyldig i spionasje.

Høringen er ventet å vare i fem dager før retten trer sammen igjen i mai.

annonse

Dommeren Vanessa Baraitser hadde like før utbruddet bedt Assanges advokater om å sjekke sin klient fordi han virket sliten.

Etter utbruddet besluttet hun at retten skulle ta en kort pause.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon