Koronaviruset kan gi framtidsutsiktene en alvorlig knekk, mener sjeføkonom Øystein Dørum i NHO. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Følgene av koronaviruset kan bli alvorlige for både Norge og verdensøkonomien, ifølge sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

– For økonomien er det ikke antall syke og døde som betyr noe. Det er tiltakene. Kina har stanset opp, sier Dørum.

På NHOs pressekonferanse om de økonomiske framtidsutsiktene torsdag, ble koronaviruset covid-19 hovedtema. Ifølge Dørum har produksjonen i Kina ligget paddeflat siden nyttår, noe som får store ringvirkninger ettersom kinesiske varer og komponenter utgjør viktige bestanddeler i de globale verdikjedene.

annonse

– Når det går i stå i Kina, stanser det også opp andre steder, sier Dørum.

Vil styre utviklingen

NHO har anslått en global vekst på 3 prosent i år – men det var før virusutbruddet. Den siste uka har hovedindeksen i Oslo falt 8,2 prosent, og også asiatiske og europeiske børser faller kraftig. Fallet kan fortsette dersom frykten brer om seg og stadig flere land iverksetter tiltak.

Nå er det antallet nye sykdomstilfeller som vil styre utviklingen framover. Men foreløpig tar Dørum situasjonen med ro.

annonse

– Ting tyder på at man nå har fått kontroll i Kina. Hvis vi ikke får en galopperende utvikling rundt oss, vil markedene roe seg, mener NHO-økonomen, som understreker at det ikke er noen krise i Norge som følge av dette.

Tar situasjonen på alvor

– Det som er bra, er at vi får løpende statistikk om antall tilfeller, og det er en ekstrem grad av bevissthet om dette. Det er ingen tvil om at verdenssamfunnet tar situasjonen på største alvor, sir Dørum til NTB.

Han påpeker samtidig at det er frykten som fører til tiltak – som stengte fabrikker, reiserestriksjoner og krav om å isolere folk – som igjen skaper de økonomiske konsekvensene. Logisk sett vil frykten avta etter hvert, mener han.

– Men hvis dette skulle eksplodere i Norge, og tiltakene blir aggressive, vil det få økonomiske effekter og slå ut på aktivitets- og veksttallene i Norge.

Hvor store effektene kan bli, tør sjeføkonomen imidlertid ikke å spå.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon