- Resett - https://resett.no -

Ny polekspedisjon sliter med isen i Arktis

Det tyske forskningsskipet Polarstern skal oppholde seg i Arktis ett år, og har ifølge planen latt seg fryse inn i isen for å drive gjennom det sentrale polområdet. Det skal være den største polekspedisjonen noensinne. Flere hundre forskere fra 17 land samt skipsmannskap deltar.

Kostnadene til ekspedisjonen Mosaic [1] er anslått til 1,4 mrd. norske kroner, og startet i Tromsø 20. september. Målet er å studere Arktis som “episenteret for global oppvarming” og få en bedre forståelse for «de globale klimaendringene».

Les også: Svalbard var mye varmere før, Erna [2]

annonse

I september var forskningsleder Markus Rex fra Alfred-Wegener-Institut i Bremerhafen bekymret for at issdekket ikke skulle være tykt og stabilt nok – han var forberedt på «alle scenarier [3]». Akkurat den bekymringen synes ikke å ha blitt innfridd.

Nå viser det seg ifølge NDR [4] at isen er blitt så tykk og massiv at en russisk isbryter ikke greier å komme fram til skipet med planlagt avløsningsmannskap. Mannskapet på Polarstern må derfor finne seg i å bli i isen på ubestemt tid. Det er ingen fare for mannskap eller forskere.

Isbryteren har dessuten brukt så mye krefter på grunn av ismassene at den ikke lenger har nok drivstoff til tilbaketuren, ifølge NDR.

annonse

Les også: Sverige: Krise i vindkraften [5]

Som vi husker satte også polarskuta Lance seg fast i isen da den ved juletider skulle unnsette Børge Ouslands ekspedisjon.

Har isen i Arktis blitt klimafornekter?

Tegn abonnement [6] eller støtt oss på andre måter [7] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474