Erna Solberg på Svalbard, hvor hun kom med negative karakteristikker av vanlige folk som er kritsik til klimapolitikken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

De fleste trodde før valget i 2016 at det ville bli lett match for Hillary Clinton å slå Donald Trump.

Så beskrev Clinton store deler av det amerikanske folket svært nedsettende, som «the basket of deplorables» – en kurv av avskyelige. Hun utdypet med de sedvanlige skjellsordene: rasistiske, sexistiske, homofobe, xenofobe og islamofobe.

Uttalelsene slo voldsomt tilbake på Clinton, og Trump-tilhengere iførte seg T-skjorter med teksten «deplorables».

annonse
Hillary Clinton hadde slagordet “Sterkere sammen”, men kalte store deler av USAs befolkning for “deplorables”. Foto: REUTERS/Brian Snyder – RTSN2FA

Nå forsøker Erna Solberg samme taktikk overfor de som er uenige i klimapolitikken. Erna gjør samme kjempetabbe som Hillary Clinton, skriver Kjell-Magne Rystad.

Kjell-Magne Rystad er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, og har en fast spalte i Nettavisen. Han henviser til uttalelsen Solberg kom med til TV2, da hun fikk spørsmål om den mye omtalte Facebook-gruppen «Folkeopprøret mot klimahysteriet»:

– Det er en samling av personer som er klimafornektere, innvandringsmotstandere, alt av globale løsninger, EU-mostandere. Det er en sammensurie av dette som sier at den verden vi har i dag den aksepterer vi ikke. Men poenget er at verden må løse oppgave sammen, sa Solberg i intervjuet med TV 2.

annonse

Les også: Her omtaler statsministeren 140 000 nordmenn for «klimafornektere» og «innvandringsmotstandere»

Kjell-Magne Rystad tar også for seg reaksjoner fra andre politikere. Miljø- og klimaminister Sveinung Rotevatn stemplet medlemmene av FB-gruppen som klimafornektere, og uttalte i et intervju med NRK:

– Jeg har all tid til å diskutere både med Amundsen og andre hvordan vi skal gjennomføre klimapolitikk, hvor mye Norge skal gjøre, hvilke tiltak Norge skal bruke. Det jeg ikke har tid til, er å diskutere hvorvidt jorda er flat eller ikke.

Les også: Flere politikere reagerer negativt mot Facebook-gruppen «Folkeopprøret mot klimahysteri»

Også utdanningsminister Henrik Asheim slenger seg på men en kronikk i NRK Ytring, skriver Rystad:

«Bare tittelen «Folkeopplysning mot folkeopprør» får den unge høyrestatsråden til å høres ut som en skolemester fra 1800-tallet.»

annonse

Også Faktisk.no får gjennomgå. I det som Resett omtalte som en «drittpakke» forsøkte Faktisk.no å diskreditere hele Facebook-gruppen, ved å fremstille medlemmene som klimafornektere, rasister og nazister. Rystad spør:

«Ville Faktisk.no gjort noe slikt med en gruppe som kunne knyttes til ytre venstreside? Neppe! Det har lenge vært kjent at folk på høyresiden har størst mistillit til media. Årsaken er at journalister stemmer på partier på venstresiden i langt større grad enn befolkningen ellers.»

Les også: Ren og skjær drittpakke fra Faktisk.no mot klimaopprørere

Faktisk.no bidrar til økt mistilit til media, mener Rystad. Han etterlyser respekt for mennesker med andre meninger:

«Det er svært skuffende at selv statsminister Erna Solberg senker seg ned på Hillary Clintons nivå i møte med folket. I bunn og grunn dreier dette seg om å ha respekt for demokratiet.»

Dette krever en sivilisert og inkluderende offentlig samtale, hvor regjeringsmedlemmer møter folket med respekt, mener Rystad:

«Det har ikke Erna Solberg gjort overfor dem som ikke er enige i regjeringens radikale klimapolitikk (…) Erna Solbergs manglende respekt for kritikerne av klimapolitikken kommer ikke til å gi et brakvalg for Høyre i 2021.»

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon