Illustrasjonsbilde. Foto: Heiko Junge / NTBscanpix
annonse
annonse

Ytre høyre vinner frem i demokratiske land og de statsbærende partiene i sentrum mister oppslutning, mener forsker. 

Hun viser til at tomrommet etter styringspartiene fylles av politiske partier som fremmer bevaring av det nasjonale, lov og orden og tradisjonelle verdier.

– Grensene mellom de såkalte «nasjonalkonservative» og det «ytre høyre» er stadig mer flytende, skriver forsker Minda Holm fra Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) i Dagsavisen.

annonse

Les også: Frp fremmer ti forslag i Stortinget – vil unngå ny asyl- og flyktningstrøm

Hun definerer ytre høyre som de som står til høyre for sentrumshøyre, her finner en radikal høyre og ekstrem høyre. Sistnevnte er motstander av demokrati. Mens førstnevnte søker politisk makt igjennom det demokratiske system. De kjennetegnes gjennom et ønske om bevare det nasjonale, styrke lov og orden. De er også populistiske skriver Holm, de vil bygge en kløft mellom mellom folket og en korrupt elite.

Forskeren trekker også inn Fremskrittspartiet:

annonse

– I norsk kontekst blir Fremskrittspartiet i forskningslitteraturen gjerne definert som høyrepopulistisk, i grenseland mellom det populistiske radikale høyre og det mer sentrumsnære og konservative. FrP vil imidlertid verken vedkjenne seg betegnelsen «ytre høyre», eller «høyrepopulisme».

Christian Tybring-Gjedde vil ha folkeavstemning om innvandring

 

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon