Julian Assange frykter utlevering til USA. Norske journalister og redaktører viser liten interesse for saken. Foto: AP /Matt Dunham
annonse
annonse

– Hvorfor fortier så å si hele det norske pressekorpset medregnet Adresseavisen den nedrige prosessen som pågår mot en av vår tid kanskje viktigste varslere i England i disse dager?

Dette spørsmålet stiller Arne Skavlan i et debattinnlegg i Adressa. Det handler om rettsaken mot WikiLeaks-redaktør Julian Paul Assange, som Skavlan beskriver som «usaklig». Skavlan fortsetter:

– Dette er statsmaktene og elitens kamp imot det frie ord. Det eneste Assange kan beskyldes for er å dokumentere andres kriminelle handlinger. Derfor spør jeg hvorfor er dere, hans kolleger, som velvillige skrev om de sakene han avdekket, musestille når han blir offer for denne prosessen?

annonse

Satte IMF betingelser om Julian Assange for å gi lån til Ecuador?

Wikileaks

Julian Paul Assange er en australsk-ecuadoriansk journalist, programmerer, internettaktivist og hacker. Han er mest kjent som talsmann for nettstedet WikiLeaks, som har som mål å offentliggjøre hemmeligstemplede dokumenter.

annonse

7. desember 2010 ble han arrestert av britisk politi, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige. Den svenske påtalemyndigheten reiste imidlertid ikke tiltale og henla saken i mai 2017. Men i 2019 ble saken gjenopptatt. Assange mener selv at han er uskyldig, og at han er offer for en amerikansk svertekampanje mot seg.

Det var aldri snakk om anklager om ufrivillig sex. De to involverte kvinnene hadde frivillig sex med Assange, men påsto i ettertid at Assange med vilje hadde revet i stykker kondomen sin, og derfor anmeldte de ham for voldtekt.

47 år gamle Assange sitter nå fengslet i London etter å ha blitt kastet ut av Ecuadors ambassade, der han tilbrakte sju år fordi han fryktet å bli utlevert til USA. Nå er Assange tiltalt for brudd på spionasjeloven i USA.

Dette handler om pressefrihet og ytringsfrihet, mener Skavlan, som mener norske journalister og redaktører svikter i kampen for det frie ord:

– Dette er statsmaktene og elitens kamp imot det frie ord. Det eneste Assange kan beskyldes for er å dokumentere andres kriminelle handlinger.

Det Assange frykter mest er å bli utlevert til USA. Skavlan mener pressens stillhet kan bidra til nettopp dette. Pressen kan ved sine unnlatelser bidra til at Assange blir utlevert til USA, hvor han risikerer å bli dømt til 175 års fengsel. Skavlan avslutter:

annonse

– Norske journalister og redaktører bør skamme seg. Hver og en som later som om dette ikke skjer, må spørre seg selv om de er verdige å kalle seg ved sin yrkestittel.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon