En av mange branner i Amazonas i 2019. Foto: REUTERS /Bruno Kelly
annonse
annonse

Norge har i alt betalt 8,2 milliarder kroner til Brasil for at landet skal begrense avskogingen i Amazonas.

«Avtalen ble inngått med et politisk regime som ønsket å samarbeide. Resultatene har i mange år vært gode. Avskogingen har gått ned. Urfolk ble styrket. Miljøpolitiet ble gjort i stand til å håndheve loven», skriver Nettavisen.

Men så ble det regjeringsskifte. 1. januar 2019 tiltrådte den nye presidenten Jair Bolsonaro, som har fått tilnavnet «Tropenes Trump». Bolsonaro har ikke vist like stor interesse for å bevare regnskogen. Han gikk til valg for å rydde opp i økonomien og kriminaliteten, klimapolitikk var ikke et prioritert område.

annonse

Resultatet ble en markant økning i antall skogbranner i Amazonas.

«Først trodde verden at det var klimaendringer som forårsaket de massive skogbrannene. Det ble manet til en global innsats for å hjelpe Brasil med å slukke de titusenvis av brannene.

Men så ble det klart at Amazonas ikke brant. Den ble brent

Store arealer skulle ryddes for beite og landbruksproduksjon. Bolsonaro ville ikke ha hjelp til å slukke brannene.

annonse

Bolsonaro beskylder Macron for koloniherrementalitet over klima

Stanse

Da daværende klima- og miljøminister Ola Elvestuen besluttet å stanse utbetalingene til Amazonasfondet responderte Bolsonaro slik:

– Norge er jo det landet som dreper hvaler der oppe ved Nordpolen, er det ikke? De utvinner også olje der oppe? De har ingenting med å være et eksempel for oss. Ta heller pengene og hjelp Angela Merkel med å plante skog i Tyskland, sa Bolsonaro ifølge Bistandsaktuelt.

Les også: Bloomberg: Langt flere skogbranner i Angola enn i Brasil

annonse

Bortkastede penger

Kari Asheim, avdelingsleder for politikk i Regnskogfondet, er svært bekymret for det som nå skjer med Norges prestisjesatsing. Hun beskriver det som en krise, og et gigantisk tilbakeslag.

– Slik det ser ut nå kommer denne krisen til å fortsette – og mye av det vi har sett frem til nå kan bli verre: Vi vil se flere angrep på regnskogpolitikk og urfolk, nye ødeleggende brannsesonger og en enda raskere økning i avskogingen. Dette skjer på grunn av manglende politisk vilje til å ta vare på skogen, sier Asheim til Nettavisen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon