Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

«Befolkningen i Nord-Norge uttrykker ofte mistillit til rikspolitikerne i Oslo, noe undersøkelser også bekrefter. Dette er en tendens som bare har blitt sterkere de senere årene. Er politikken regjeringen fører rett og slett en hån mot distriktene?»

Slik innleder Rune Langnes et debattinnlegg i Nationen. Han gir selv et bekreftende svar på sitt eget spørsmål, og nevner vedtaket om Andøya flystasjon og de sterkt økende fergeprisene.

«Så kom nyheten som rammer infrastrukturen i Nord-Norge hardt; Widerøe varsler omfattende kutt. Noe som innebærer 4000 færre avganger årlig i Norge. Widerøe er en livsnerve i nord hvor det ofte er store avstander, og ikke andre alternativer. Flyseteavgiften får noe av skylden for at flyselskapet må kutte i sitt rutetilbud.»

annonse

Widerøe kutter avganger: – Regjeringen øser ut cash til andre land, mens Distriks-Norge lider av store kutt

Tilliten ble ytterligere svekket av alle problemene i luftambulansen.

«Det kan være kritisk når en så viktig tjeneste ikke fungerer, og flere fly blir stående på bakken. Holdningen blant folk i nord er at regjeringen ikke bidro tilstrekkelig for å løse krisen. Naturlig nok skapte det både redsel, sinne og en følelse av avmakt.»

Utflyttingen fra Nord-Norge er større enn noensinne. Særlig er det mange innvandrere som flytter sørover. En av tre ungdommer vurderer å flytte fra landsdelen. Oppslutningen for regjeringspartiene er på et bunnivå. Etter kommunevalget høsten 2019 sa valgforsker Jonas Stein til NRK:

annonse

– Samlet sett får regjeringspartiene bare 30 prosent i Nord-Norge. Det er ikke mulig å vinne et nasjonalt valg med så lav oppslutning i nord.

Langnes mener begeret nå er fullt:

«Det er nok nå. Og vel så det. Folk i distriktene er lei av å føle seg overkjørt og glemt. Rikspolitikerne har virkelig en jobb å gjøre. Det handler om å vinne folks tillit tilbake i Nord-Norge. Eller hva?»

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon