En migrant viser fingeren til gresk politi som bruker tåregass for å stoppe dem ved grensen mot Tyrkia 4. mars 2020. Foto: Ismail Coskun/IHA via AP
annonse
annonse

Europas reaksjon på den pågående migrasjonskrisen på EU yttergrenser, vitner om et kontinent som begynner å se til politisk realisme som veiledning i et stadig mer faretruende internasjonalt politisk landskap.

Det voldsomme migrasjonspresset på EUs yttergrenser, etter at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan bestemte seg for å åpne slusene for migranter og flyktninger til Europa, er enormt. Fast bestemt på å ikke gjenta flyktningkrisen fra 2015, har Hellas – med noe hjelp fra EUs grensepoliti Frontex – forsøkt å hermetisk lukke grensen, enn så lenge tilsynelatende med relativt god suksess.

Les også: – Nordmenn, forbered dere!

annonse

En de facto militarisering av grensen mellom Tyrkia og Hellas – både til lands og til sjøs – har nå i prinsippet funnet sted. Mens greske soldater ikke nøler et sekund med å skyte tåregassgranater og gummikuler mot den desperate folkemengden som presser seg inn mot gresk jord, bruker den greske kystvakten drastiske metoder for å stoppe migranter og flyktninger som prøver å ta seg inn i Hellas via sjøveien.

For selv den største kynikeren er dette svært dramatiske scener, men for den ihuga idealisten representerer dette ondskap på høyt nivå. Noe har likevel skjedd i den kollektive psyken til Europas menneskerettighetsforkjempere og innvandringsliberale krefter siden den forrige flyktningkrisen i 2015. Da lignende bilder dukket opp i massemediene den gang, var store deler av Europas politiske elite høylytte i sin støtte til åpne grenser og asylliberalisme.

Fremover vil relasjoner mellom verdens stater defineres av politisk realisme – uavhengig av hva norske politikere ønsker

annonse

Det er opplagt at disse desperate menneskene som flykter fra død og fordervelse, eller fattigdom og elendighet, ønsker seg et bedre liv i Europa – med god grunn. I henhold til Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen fra 1950, så har de også all rett til å ta seg til Europa for å søke om politisk asyl, men får ikke lenger sine menneskerettigheter ivaretatt. Europas politiske elite som stilte seg bak åpningen av grensene i 2015 – inkludert selveste Angela Merkel – støtter nå jevnt over ubetinget de ubarmhjertige greske tiltakene.

Nå, nesten fem år etter den første flyktningkrisen, er de politiske konsekvensene av beslutningen om å slippe inn over tre millioner flyktninger og migranter i EU mellom 2015-2017 opplagte. Euroskeptiske populistpartier – på både høyre- og venstresiden – har voldsom vind i seilende, og truer i prinsippet hele den europeiske transnasjonale politiske arkitekturen, som ble unnfanget etter Andre verdenskrig. Flere vil for eksempel peke på flykningskrisen som den utløsende faktoren for at Brexit til slutt fant sted.

Les også: Dreiningen mot høyre i Europa har så vidt begynt

Folk som advarte i 2015 mot at en slik politikk ville medføre alvorlige politiske konsekvenser for Europa, ble avskrevet som inhumane, nativistiske og fremmedfiendtlige rasister – en skam for Europas humanitære verdier og den barmhjertige kristne arv. Men konsekvensene som kritikerne advarte om har i stor grad funnet sted, som det europeiske politiske etablissementet nå ikke har hatt noe annet valg enn å ta innover seg – som den siste tids hendelser bekrefter.

Europas viktigste beslutningstagere og opinionsdannere stiller seg i prinsippet bak den samme politiske linjen som de i stor grad fordømte i 2015. Den pågående krisen i Hellas vitner derfor om at selv EU – den liberale verdensordenens viktigste støttespiller – nå har tatt innover seg at slutten på den liberale tidsalderen har kommet til veis ende. Den kalkulerende realismens nådeløse comeback i internasjonale relasjoner er nå et faktum, som selv de mest idealistiske av politikere ikke lenger kan ignorere.

Tyrkia ut – Hellas inn? USAs nye geopolitiske strategi i Øst-Middelhavet

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon