Illustrasjonsbilde på strøm, høyspentmast, energi, energipriser, strømpriser, strømkabel. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Det er stort press på strømprisene om dagen, men problemer med overføringskapasitet internt i Norden gjør at det nå også er store prisforskjeller i Norden.

Det var i midten av februar en tankbåt dro ankeret over strømkablene i Oslofjorden, som er med å knytte Sørlandet sammen med Østlandet i strømnettet.

Tre av ni kabler er ute av drift og påvirker kapasiteten for eksport fra Sørlandet mot Sverige. Dette sammen med andre begrensninger vi hatt i andre overføringskabler gjør at prisforskjellene internt i Norden nå er veldig store, forteller selskapet Entelios, som er en del av Agder Energi.

annonse

Les også: Regn, varme, mye vind og virus: Strømprisen i kjelleren i februar

Coronavirus møtes med stimulanser

Frykten for covid19 viruset har satt seg i markedene, dette ser vi i et kraftig fall i aksje- og rentemarkedene verden over.

annonse

Pessimismen sprer seg i takt med viruset, og frykten har spredd seg videre over til råvaremarkedene også.

Den store usikkerheten blir håndtert av flere sentralbanker, med å love stimulanser i form av pengetrykking og/ eller rentenedsettelser.

Ifølge Entelios har dette har fått markedene til «puste litt lettet ut», inntil videre.

Volatiliteten er til å ta og føle på i alle de finansielle markedene, som igjen smitter over på nordiske strømpriser.

Les også: Innfører lavere energipriser om natta, men advarer mot enkelte bruksområder

Fortsatt mild vinter

annonse

Værprognosene har snudd tilbake til vått og mildt denne uken, og markedet reagerer med å sende prisene nedover igjen for strøm levert i år.

Prisene er svært presset for inneværende år, men løfter seg noe til neste vinter, da markedet forventer at ressurssituasjonen er noe mer under kontroll ved inngangen til neste vinter, melder Entelios.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon