Illustrasjonsfoto: Pixabay
annonse
annonse

Kvinner tjener mindre enn menn, de jobber mer deltid og har oftere permisjon for å være hjemme med barna. Alt dette fører til lavere pensjon. Allikevel sparer kvinner mindre til pensjon enn menn.

Menn skal heller ikke ha på seg at de er så utrolig flinke til å spare til pensjon, men en forbrukerundersøkelse Respons har utført for SpareBank 1 forteller om kjønnsforskjeller.

Fem av ti menn sparer selv utover Folketrygd og tjenestepensjon mot bare fire av ti kvinner, viser forbrukerundersøkelsen.

annonse

Kvinner sparer generelt mindre og lever lengre

I tillegg viser SpareBank 1s egne sparetall at menn sparer mer per måned og per år enn kvinner. I sum betyr det at kvinner får mindre ekstra å rutte med som pensjonister.

– Det burde vært omvendt, at kvinner sparte mer enn menn. Ikke bare fordi lavere inntekt gjennom yrkeslivet medfører lavere pensjon, men også fordi kvinner lever lenger enn menn.

annonse

– Pensjonssparepengene skal fordeles over flere år for kvinner enn for menn, og da kommer kvinner ekstra dårlig ut når de sparer lite, sier Terese Troy Prebensen, direktør for privatmarked hos SpareBank 1 Østfold Akershus.

Har ikke sjekket hva de får utbetalt som pensjonister

En av grunnene til at kvinner sparer mindre enn menn kan være at de er mindre opptatt av hvordan økonomien blir som pensjonist.

Undersøkelsen til SpareBank 1 viser nemlig at kvinner i klart mindre grad enn menn har sjekket eller vet hvor mye de vil få i pensjon.

– Heldigvis er det blitt enkelt å sjekke egen pensjon. Ved å bruke Bank ID kan alle logge seg inn på nav.no, norskpensjon.no eller hos sin pensjonsleverandør og få et anslag på hvor mye de kan forvente å få i pensjon, sier Troy Prebensen.

– Skaff oversikt

Egen sparing gir ekstra trygghet den dagen lønn blir erstattet med pensjon.

For noen betyr sparingen at de slipper å bekymre seg for økonomien som pensjonist.

annonse

For andre gjør sparingen at pensjonisttilværelsen blir litt romsligere og at de kan realisere noen av de drømmene de har for tiden etter endt yrkesliv. Sparingen kan også gjøre det mulig å gå av tidlig, mens helsa fortsatt er god.

– Flere kvinner bør skaffe seg oversikt over sin pensjonsøkonomi. Da kan de selv vurdere om og eventuelt hvor mye det er behov for å spare i tillegg til Folketrygd og tjenestepensjon, sier Troy Prebensen.

Fem råd om sparing til pensjon

1. Sett deg tidlig inn i hvor mye du vil få i pensjon. Finn ut hva slags tjenestepensjon du har og om du kan bestemme hvordan sparepengene plasseres

2. Finn ut om du nøyer deg med forventet pensjon, eller om du vil spare til en mer romslig pensjonsalder.

3. Start pensjonssparing i tide. Jo tidligere du starter sparingen, desto flere år får sparepengene på seg til å vokse.

4. Velg sparing i fond med høy aksjeandel når det er lenge til du skal gå av. Aksjesparing har en høyere risiko, men gir en høyere forventet avkastning enn banksparing.

5. Prioriter nedbetaling av boliglån slik at du blir gjeldfri som pensjonist. Du tåler bedre at inntekten går ned når du slipper å betale renter og avdrag på boliglånet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon