Helsedirektør Bjørn Guldvog og områdedirektør i FHI Geir Bukholm. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse

Stadig flere kommer nå på banen med kritikk av norske myndigheter for passivitet i møte med coronaviruset. Men hvorfor presset de ikke på tidligere og la derigjennom press for å få noe til å skje?

Det er vel og bra at helsefaglig personell og pasientombudet nå ber norske myndigheter omsider å ta beredskap på alvor. Men disse kritikerne bør også gå i seg selv. For de har hatt mange uker på seg til å «si ifra».

For et par dager siden gikk pasientombud Anne-Lise Kristensen anklaget helsemyndighetene for en altfor passiv sentral håndtering av coronaviruset.

annonse

– Bakpå

– Min opplevelse er at nå er helsemyndighetene bakpå i sin håndtering av coronaviruset når det gjelder nasjonale retningslinjer og informasjon fremfor å være proaktive og fremoverlent, sa Kristensen til VG.

Lege ved Reiseklinikken i Oslo, Gunnar Hasle, gikk på lørdag ut på NRK og sa at norske helsemyndighetene verken har satt inn nok smitteverntiltak, eller gjort noe tidlig nok for å hindre at coronaviruset sprer seg i Norge.

annonse

– Det virker som om norske helsemyndigheter har sovet i seks uker. Det var allerede i midten av januar at man skjønte alvoret av dette. Det var da det ble klart at det nye koronaviruset var en variant av det tidligere kjente sarsviruset. Da burde man ha våknet for alvor.

Hasle mener helsemyndighetene burde ha innført mye strengere reiserestriksjoner for flere uker siden, og satt i gang produksjon av munnbind tidligere.

– Det virker som om FHIs holdning har vært at «dette viruset nytter det ikke å stoppe, men det er ikke så farlig». Da har man gitt opp den kampen før den har begynt. Det synes jeg er utilgivelig.

Litt sent

Ja, det er utilgivelig. Men hvorfor kom ikke Hasle ut med dette tidligere? Det ville bidratt til å sette et kritisk søkelys på norske myndigheter. Kanskje de da ville blitt tvunget på banen tidligere.

annonse

Resett var på ballen som det første mediet i Norge som forutså hvor stor faren for spredning av coronaviruset var. Og selv vi tok for lang tid (ca. 8. februar), noe jeg beklager. Resten av mediene ventet enda lenger, helt til 23/24 februar før de ringte i alarmbjellene.

Her en noen av Resetts artikler om saken fra 8. februar og fremover.

8. februar: Coronaviruset skader allerede verdensøkonomien. Her er grunnen til at det virkelig kan bli skummelt

9. februar: Coronaviruset kan skape en global krise – og du er neppe forberedt

10. februar: Amerikansk senator med skremmende advarsel om coronaviruset

11. februar: Kinesisk ekspert frykter at 60 prosent av verdens befolkning smittes, massivt antall kan dø

12. februar: Podkast Ep 23 – Coronaviruset vil ramme hardt

17. februar: I Norge fokuserer mediene på kjendiser og sport, mens Kina forbyr 58 millioner mennesker å forlate sine hjem

24. februar: Covid-19 går globalt og kan bli dette tiårets sorte svane

annonse

Det var så å si bare beroligende uttalelser å høre i de andre mediene frem til slutten av februar. Og som legen Wasim Zahid sa: nesten alle han snakket med av eksperter i Norge mente det samme, at det ikke var så farlig.

Dermed kom det heller ikke inn noen innlegg i avisene av folk som mente noe annet. En konsensus utviklet seg om at dette ikke var noe å bry seg om. Og med denne avslappede stemningen generelt, som blant annet gjenspeilte seg stadig stigende aksjekurser, fortsatte mediene med sladder, sport og fjas. Og politiske og helsefaglige myndigheter klarte heller ikke å mobilisere en adekvat kriseforståelse.

Som sagt er det bra at leger og andre nå tar bladet fra munnen og sier i fra om hva de mener var for dårlig. Men hvorfor sa de ikke fra tidligere?

Enten forsto de ikke alvoret selv og er nå bare etterpåkloke. Eller de var feige og turte ikke gå imot den etablerte konsensus.

I begge tilfeller er de medansvarlige for den labre og reaktive responsen vi har sett fra norske myndigheter.

Vi trenger flere mennesker med personlig mot i dette landet. Vi må tørre å si i fra hvis vi mener flertallet og offentligheten tar feil. Da hadde vi også blitt kollektivt mer handlekraftige i møte med kriser.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse