Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Bedrifter innen reiseliv, konsertarrangører og eventbyråer sliter etter en rekke avbestillinger på grunn av koronaviruset. Virke og NHO ber staten gripe inn.

Reisearrangører og konsert- og eventaktører opplever en drastisk økning i antallet avbestillinger og stans i nye bestillinger, og Hovedorganisasjonen Virke mener staten bør dekke disse bedriftenes lønnsutgifter under hele permitteringsperioden.

– Vi må sette inn tiltak nå for å hjelpe disse bedriftene, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

annonse
– Må handle umiddelbart

Også Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) krever at staten umiddelbart handler for å hindre koronakonkurser i reiselivet.

– Reiselivets viktigste krav er at staten umiddelbart tar midlertidig ansvar for lønnsplikt i arbeidsgiverperioden på 15 dager, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. Dette for å skjerme bedriftene fra mulig konkurs.

Reduksjonen i bookinger og oppgangen i kanselleringer innen reiselivet beskrives av NHO som drastisk.

I møte med NHO Reiseliv mandag rapporterte flere av serverings- og hotellkjedene at situasjonen forverres time for time. Av dem som ikke allerede har varslet permitteringer, understreket flere at dette vurderes løpende. Enkelte kjeder varslet også om mulige oppsigelser.

– Krever tiltak nå

Frps Sylvi Listhaug støtter kravene og legger fram en lang kravliste til regjeringen, skriver Sunnmørsposten.

Frp krever at permitteringsregelverket blir utvidet, at staten går inn og dekker bedriftenes kostnader for hele perioden en ansatt er syk, at regjeringen vedtar å utsette innbetaling av formuesskatt, at flyselskapene slipper seteavgift og CO₂-avgift og at en setter i gang større byggeprosjekter der det er mulig.

– Dette er en utrolig dramatisk situasjon. Vi mener en her må svare med kraftfulle tiltak, sier Listhaug til avisen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon