Krekar er dømt til tolv års fengsel i Italia for terrorplanlegging. Krekars advokat Brynjar Meling (t.v) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

9. mars kom nyheten om at advokat Brynjar Meling fryktet at Mulla Krekar risikerte å bli smittet av coronaviruset hvis han blir utvist til Italia.

– Selv ikke mulla Krekar skal risikere å bli sendt ut til et sted hvor andre mennesker blir frarådet å oppholde seg, sa Brynjar Meling til NRK.

– Jeg skal ikke gå inn på hans helsemessige detaljer, men det er helt åpenbart at alderen i seg selv innebærer at han er i risikogruppen.

annonse

Les også: Meling frykter at Krekar blir koronasmittet i Italia

Jon Helgheim er stortingsrepresentant og innvandringspolitisk talsmann for Frp. Han reagerer på Twitter, og mener reiserådene ikke skal gjelde for Krekar:

«Nice try @BNMeling! Men det er unødvendige reiser som er frarådet, ikke helt nødvendig fengselsstraff for terrorister. Smittefaren blir nok minimal, han skal ikke på ferie og kommer til å holde seg borte fra store folkemengder. De har sikkert muligheter for isolat også. God tur!»

annonse

Meling svarer med å anklage Helgheim for å ikke ha satt seg inn i saken til mulla Krekar. Han mener Helgheim ikke bryr seg om «Norges forpliktelser etter EMK art 3, 6 of 8. 3.» Og han mener at Helgheim ikke har satt seg inn i «problemstillingene med viruset knyttet til italienske fengsler».

9. mars ble seks innsatte drept under et opprør i et fengsel i Puglia, og 50 fanger skal ha rømt. Opprøret skal ha startet fordi fengselsmyndighetene innførte begrensninger på familiebesøk av frykt for spredning av coronaviruset, ifølge nyhetsbyrået Ansa.

Italia er hardt rammet av coronaepidemien, særlig Nord-Italia. Antall smittede har passert 7300, 8. mars var antallet registrert døde oppe i 366. Flere flyselskaper har innstilt alle flyreiser til området.

Langvarig prosess

Mulla Krekar er en iraker av kurdisk opphav bosatt i Norge. Han kom til Norge som kvoteflyktning fra Nord-Irak i 1991.

Krekar har siden 7. desember 2006 stått oppført på FNs liste over personer tilknyttet al-Qaida. Norske myndigheter har i en årrekke forsøkt å utvise Krekar uten hell, men i november bestemte Oslo tingrett at Krekar kan utvises til Italia, hvor han risikerer 12 års fengsel for terrorforbund.

annonse

Krekar anket saken, men i januar ble anken forkastet av Høyesterett. Nå satser advokat Meling på at coronaviruset kan forhindre at utvisningen blir iverksatt. Meling har også varslet at han ønsker å anke saken inn til Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon