Trine Skei Grande roser innvandrerkvinner med hijab på kvinnedagen. Foto: NTB scanpix.
annonse
annonse

Kunnskapsminister Trine Skei Grande roste innvandrerkvinner på «kvinnedagen» 8. mars.

8. mars 2009 siden satte samfunnsdebattant Sara Azmeh Rasmussen fyr på en hijab på Yongstorget i Oslo. Rasmussen uttalte i forbindelse med hijab-brenningen at hodeplagget «er et av de fremste symbolene på kjønnssegregering».

Flere muslimske kvinner møtte opp under hijab-brenningen, og Rasmussen ble blant annet pepret med skjellsord og snøballer.

annonse

I et intervju med NTB uttalte Rasmussen at hun var meget skuffet over responsen fra muslimske miljøer i Norge, etter at hun gjorde det klart at hun velger å ta et oppgjør med kodene som ligger lagret i sløret – hijaben.

– Jeg er forberedt på at dette kan skape kraftige reaksjoner. Det kan føre til at jeg utsetter meg for fare nå, men det er et valg jeg har tatt, og da tar jeg konsekvensen av det. Jeg skal ikke gjemme meg.

Les også: Kulturminister Grande ser likheter mellom bryllupsslør og hijab

annonse

Måtte rømme

I årene etter 2009 har mange kvinner i muslimske land fått føle på kroppen hvor vanskelig det har vært å frigjøre seg fra det muslimske hodeplagget. Flere kvinner har blitt arrestert, og mange har måttet rømme fordi de har valgt å kaste hijaben, og vise håret.

I 2018 skrev VG om den iranske modellen Melika Zamani som var en av mange kvinner som måtte rømme landet fordi hun ikke ønsket å bære hodeplagget. Kvinnene postet bilder av håret sitt på Instagram i sitt opprør.

Iranske påtalemyndigheter anklaget kvinnene for å være «uislamske og promiskuøse», og for å «promotere vestlig kultur». Til sammen 170 Instagram-kontoer ble sperret i den omfattende politiaksjonen med kodenavn «Edderkopp 2».

– Jeg var en av de første modellene i Iran som tok av hijaben. Jeg gjorde det for å vise andre jenter og kvinner at de ikke trenger å dekke seg til, uttalte Zamani til VG.

– Brøyter vei

Men i Norge har det ikke vært stor motstand fra de liberale politiske partiene om å ta opp kampen mot det mange mener er et kvinneundertrykkende hodeplagg. På kvinnedagen besøkte kunnskapsminister Trine Skei Grande innvandringskvinner på Stovner i Oslo.

Grande la ut bildet av møtet som viser at majoriteten av innvandrerkvinnene bar hijab. Grande hyllet kvinnene og skrev at de «brøyter vei» i Norge.

annonse

– Gratulerer med kvinnedagen, alle sammen! Jeg feiret dagen sammen med Bydelsmødrene på Stovner. Takk til alle sterke kvinner der ute som står på hver eneste dag og brøyter vei.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon