Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum varsler at han på nytt vil fremme forslag om at det opprettes beredskapslagre for mat i Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier koronakrisen bør være en vekker for dem som går inn for å redusere matproduksjonen i Norge.

Vedum hevder overfor Dagbladet at det regjeringsoppnevnte utvalget bak klimakurrapporten, som ble lagt fram i januar, glemmer at matproduksjonen i hele Norge er avgjørende for landets beredskap.

– Vi mener det er fullstendig galskap at vi i en situasjon med mer ustabilt klima skal redusere vår egen evne til å være selvforsørget, sier Vedum.

annonse

Også koronasmitten bør være en påminnelse om at samfunnet er sårbart, mener han. Sp vil på nytt fremme forslag om å opprette beredskapslagre for mat, varsler partilederen.

Han går hardt ut og hevder at utvalget «legger opp til en rasering av matproduksjonen i Distrikts-Norge» når det går inn for å fjerne 1 million dekar matjord.

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) svarer at hun er enig i at god matvareberedskap er svært viktig.

annonse

– Derfor styrket regjeringen ordningen med tilskudd til beredskapslagring av såkorn betydelig i jordbruksoppgjøret for 2019, sier hun til avisen.

– For øvrig merker jeg meg at Sp foreslo 30 millioner til beredskapslager av matkorn i sitt alternative budsjett. Det holder enten til å dekke ikke mer enn 60 prosent av årlige driftskostnader eller til å kjøpe inn matkorn til å dekke om lag en måneds forbruk, sier Bollestad.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon