Hol kommune der Geilo ligger, strammer inn. Foto: Camilla Frølich / NTB scanpix
annonse
annonse

Med årene har det blitt vanlig for kommuner å skattelegge fritidsboliger. På grunn av coronaviruset vil de at hyttefolket holder seg hjemme, men Hol kommune i Hallingdal vil likevel innkreve eiendomsskatt.

I presseområder slik som Geilo i Hol kommune har hytter blitt høyt priset og det slår også ut på eiendomsskatten. Det er 6000 hytter i kommunen og det gir 17-18 millioner i eiendomsskatt. De inngår i driftsinntektene som finansierer kommunale tjenester. For fritidseiendommer vil dette være for eksempel brann – og redning, kultur/kinotilbud, helsetjenester, store tilskudd til sti – og løypetilbud, eiendomsforvaltning av kommunale bygg og sentrumsområder som er oppgradert på Geilo og i Hol, skriver økonomisjef Solveig R. Endrestøl i en epost til Resett.

Les også: Statskog virus-stenger sine utleiehytter

annonse

I følge NRK vurderte Hol kommune å få bistand fra Heimevernet for å få brukene av fritidsboliger til å reise hjem. De mente at kommunens helsetjenester ikke var dimensjonert for å holde en beredskap utover lokalbefolkningen. Flere har stilt spørmål om de likevel må betale eiendomsskatt og til det svarer Hol kommune at beskattingen beregnes ut fra fritidsboligen verdi, ikke dens bruksmulighet.

– Begrenset bruksmulighet i en periode gir ikke grunnlag for lettelser i eiendomsskatten. Eiendomsskatten er en objektskatt. Det er objektets verdi som bestemmer skattegrunnlaget, ikke eierens subjektive bruksmulighet. Det er bare permanente innskrenkninger, som varig reduserer eiendommens omsetningsverdi, som kan føre til krav om lettelser, da i form av omtaksering, svarer Endrestøl.

Les også: Prisene for hytte på fjellet stiger

annonse

I et ekstraordinært statsråd Søndag 15. mars ble det fastsatt en forskrift om forbud mot opphold på fritidseiendommer.

Forskriften er ikke innført. Men den er fastsatt og vil bli innført om folks bruk av fritidsboliger ikke opphører.

– Vi ser også at flere hyttekommuner uttrykker stor bekymring for at deres helse- og omsorgstjeneste ikke er dimensjonert til å skulle ta hånd om hyttebeboere i tillegg til egen befolkning. Vi er glade for at mange nå har fulgt Statsministerens klare anmodning i går om at en skal dra hjem, men vil i løpet av dagen se om resten gjør dette frivillig. Hvis kommunene etter dagen i dag fortsatt rapporterer om at folk er på hyttene sine, vil regjeringen innføre et forbud mot dette. Derfor har vi i dag vedtatt en forskrift om dette som kan gjelde fra det tidspunktet vi bestemmer. Det kan skje raskt hvis folk nå ikke følger anmodning frivillig, sier Høie til Regjeringen.no.

Forbudet om opphold på fritidseiendommer utenfor egen hjemkommune vil tre i kraft når Helse- og omsorgsdepartementet bestemmer. Departementet vil komme tilbake med nærmere informasjon om tidspunkt dersom det blir aktuelt å sette forbudet i kraft.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon