Illustrasjonsfoto fra koronaklinikk: GEORGES GOBET / AFP
annonse

Nye studier og observasjoner ved koronautbrudd avdekker hvordan viruset sprer seg.

I Massachusetts i USA har det funnet sted et utbrudd av det smittsomme koronaviruset, som ifølge CNN begynte med folk som ikke viste symptomer. Noen studier viser også at infiserte personer uten symptomer forårsaker en vesentlig andel av smitten. 

Spredning fra personer uten symptomer, asymptomatisk smitte, har blitt nevnt tidligere, men det er likevel blitt hevdet fra amerikanske, føderale myndigheter at det ikke er en vesentlig faktor. Dette ble blant annet slått fast av landets helseminister Alex Azar overfor ABC News 1. mars.

annonse

Les også: Seksjonslege: Er du forkjølet, gå ut ifra at det kan være korona

Personlig ansvar

Under en pressekonferanse ved Det hvite hus lørdag, sa presidentsadministrasjonens koronakoordinator Dr. Deborah Birx at den asymptomatisk smitten kan være svært omfattende.

annonse

– Inntil du vet hvor mange som er asymptomstiske eller passerer som asymptomatisk viruset er på, synes vi det er bedre for hele den amerikanske offentligheten å vite at risikoen for alvorlig sykdom er lav, men at de potensielt kan spre viruset til andre, slo hun fast. 

– Det er derfor vi ber alle amerikanske om å ta personlig ansvar for å forhindre den spredningen. 

– Viktig rolle

Det er uklart eksakt hvor stor andel av spredningen som forårsakes av asymptomatisk smitte er, men det er blitt klart at smitte fra asymptomstiske personer og personer med milde symptomer er ansvarlig for en stor del av spredningen. 

– Vi vet at asymptomatisk spredning sannsynligvis spiller en viktig rolle i å spre viruset, sier Michael Osterholm, som er direktør ved Center for Infectious Disease Research and Policy ved University of Minnesota.

annonse

Dr. Sandra Ciesak, som leder institutt for medisinsk virologi i Frankfurt, Tyskland, testet 24 passasjerer som nettopp hadde ankommet landet med fly fra Israel. Syv av de 24 testet positivt, hvorav fire var uten symptomer. Ciesek var overrasket over å finne ut at de smittede uten symptomer hadde en høyere konsentrasjon av viruset i luftveiene enn de tre smittede personene med symptomer. 

Les også: Slik beskytter du deg mot koronaviruset

Infiserte celleprøver

Ciesek har ennå ikke publisert dette funnet, ifølge CNN, men har derimot publisert materiale i New England Journal of Medicine om to pasienter som returnerte til Tyskland fra Wuhan, og testet positivt for koronavirus. En av personene hadde ingens symptomer, og den andre hadde et svakt utslett og sår hals. Da Ciesek tok prøvene tilbake til laboratoriet, klarte hun å infisere en cellekultur med pasientenes prøve.

– Vi kan konkludere med at begge pasienter spredde virus som kunne infisere celler, og mest sannsynlig andre mennesker, slo Ciesek fast i en uttalelse til CNN. 

En studie som ble publisert søndag av belgiske og nederlandske forskerer viser at mellom 48  og 66 prosent av de da 91 personene i utbruddet i Singapore, hadde blitt smittet av noen som ennå ikke hadde symptomer.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse