Marit Hermansen i Legeforeningen oppfordrer landets leger om å gå foran som gode eksempler. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
annonse
annonse

I kommentarfelt på Facebook, oppfordrer helsepersonell hverandre om å ta hydroxychloroquine (Plaquenil) preventivt mot SARS-Cov-2-smitte og om å dele ut medisinen til fastleger, skriver Dagens Medisin.

Denne medisinen brukes normalt mot kroniske sykdommer som revmatisme og Sjøgrens sykdom, og i tillegg som forebyggende behandling mot malaria.

Dagens Medisin kontaktet medisinsk fagdirektør Stainar Madsen i SLV, som på generelt grunnlag sier at alle bør forholde seg lojalt til myndighetenes retningslinjer, særlig helsepersonell.

annonse

– Det rokker ved tilliten til helsepersonell om de prøver å sikre seg fordeler som andre ikke har, sier han.

– Nå må alle være solidariske og helsepersonell er særlig forpliktet til å følge myndighetenes råd.

Les også: 10.000 fysioterapeuter melder seg til koronatjeneste

Hamstring

Legemiddelverket har fått melding om hamstring av Plaquenil og innførte derfor rasjonering på mandag.

En del av kommentarene på den nevnte Facebookposten ble skrevet før rasjonering ble innført. En anonym lege, som legger seg flat og sier at innlegget bør slettes, henviser til en placebokontrollert studie som Oxford University er i ferd med å sette i gang.

Legen oppfordrer imidlertid norske myndigheter om å se på saken på nytt og vurdere muligheten for å beskytte helsepersonell, og viser også til dokumentasjon på at Kina nylig har gjenopptatt produksjonen av klorokinfosfat.

Også det naturvitenskapelige tidsskriftet Nature har undersøkt mulige virkninger av hydroxychloroquine for Covid-19 på cellenivå.

Gode eksempler

annonse

Marit Hermansen i Legeforeningen oppfordrer landets leger om å gå foran som gode eksempler.

– Det er veldig viktig med gode, kunnskapsbaserte og tydelige nasjonale råd. Vi støtter myndighetenes råd og mener det er viktig at alle forholder seg til dem, sier hun.

– Skal vi fordele risikoen og sikre at alle har lik rett til behandling, må alle følge rådene.

Rasjoneringen skal vare tilforsyningssituasjonen er bedret. Der er tidligere innført rasjonering av paracetamol, insulin, metformin og kortison.

Også  den amerikanske kommentatoren Tucker Carlson har tatt opp denne behandlingen i et ferskt innslag på sitt program på Fox News

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon