Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Utenlandske reisende med Norwegian bidro til en meromsetning i norsk næringsliv på 18 milliarder kroner i 2019. De reisendes forbruk skapte dermed grunnlag for 24 000 arbeidsplasser i hele landet, primært på hoteller, restauranter og turistattraksjoner, samt i butikker.

Det er hovedkonklusjonene i en fersk rapport fra Menon Economics.

– I disse krevende tider er det viktig å huske at Norwegian er så mye mer enn et flyselskap med flere tusen ansatte i Norge – selskapet bidrar til å trygge norske arbeidsplasser, sikrer viktig infrastruktur, bidrar til verdiskaping i milliardklassen og skaper grunnlag for 24 000 arbeidsplasser i Norge.

annonse

– Rapporten fra Menon viser at de som flyr med Norwegian bidrar til å holde hjulene i gang i norsk turistnæring og i økonomien generelt. Dette kan vi ikke risikere å miste, sier konsernsjef Jacob Schram i Norwegian.

Les også: Norwegian ber om samme støtte som SAS

Reiselivsnæringen avhengig av Norwegian

annonse

– Det er ingen tvil om at Norwegians effekt på sysselsetting og verdiskaping er stor. Gjennom sine direkteruter har Norwegian bidratt til at turister som ellers ikke hadde kommet hit, har kommet hit, så effekten er betydelig.

– Uten Norwegian ville sysselsettingseffekten i Nord-Norge vært mye lavere og reiselivsnæringen i hele landet hatt betydelig færre ansatte, sier partner i Menon Economics, Sveinung Fjose.

Norwegian fraktet nær 1,5 millioner utenlandske reisende til Norge i 2019. Med utenlandske direkteflygninger til Oslo, Stavanger, Bergen, Ålesund, Trondheim og Tromsø, har Norwegians reisende skapt stor verdi i hele landet.

Flyselskapet har de senere år hatt betydelig sterkere vekst i antall utenlandske reisende som besøker Norge enn hva tilsvarende er for andre flyselskaper, skriver Menon i sin rapport.

Les også: Norwegian kansellerer 85 prosent av avgangene og permitter til sammen 7.300 ansatte

I trøbbel og ber om statlig støtte

Etterspørselen etter flytrafikken har i prinsippet opphørt på svært kort tid etter utbruddet av corona-viruset.

Norwegian er et av mange flyselskap, som har måttet kansellere flygninger og permittere ansatte.

annonse

Flere luftfartsselskaper er i en akutt økonomisk situasjon og har problemer med å få lån i kapitalmarkedet.

Tidligere denne uka ble det kjent at de svenske og danske regjeringene vil bruke milliarder på å holde liv i SAS. Norwegian har bedt om støtte fra den norske staten.

– Norwegian er et norsk selskap som trenger tilsvarende hjelp fra norske myndigheter for å kunne trygge norske arbeidsplasser, infrastruktur og verdiskaping, het det i en pressemelding fra Norwegian, da SAS-pakken fra de svenske og danske regjeringene ble kjent denne uka.

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon