Frp-leder Siv Jensen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Regjeringen har lagt frem et forslag til en ny fullmaktslov, som skal gi regjeringen økt handlekraft i kampen mot koronaviruset.

Formålet med loven er å gi regjeringen vide fullmakter for å sikre at nye krisetiltak kan settes i verk raskt. Lovforslaget har nå vært ute på en minihøring blant juridiske ekspertmiljøer. Det skal behandles i Stortinget lørdag.

Lovforslaget har skapt sterke reaksjoner, og er blitt omtalt som om den har autoritære trekk, av blant andre Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Flere eksperter har også rettet skarp kritikk mot lovforslaget.

annonse

Les også: KS vil ha begrensninger i fullmaktslov

Vil stramme inn

Både Arbeiderpartiet, SV og Fremskrittspartiet har gjort det klart at de er svært skeptiske til å vedta loven. Nå varsler Frp at de ikke vil stemme for lovforslaget slik det foreligger fra regjeringen, i en uttalelse oversendt Resett. 

annonse

– Det er mange prinsipielt vanskelige sider ved å utvide regjeringens fullmakter, og det er naturlig sunn skepsis i Fremskrittspartiet mot en slik fullmaktslov. Vi kan derfor ikke vedta loven slik den foreligger fra regjeringen. Det må gjøres betydelige oppstramminger og klargjøringer slik at fullmakten ikke blir for omfattende, sier Frp-leder Siv Jensen i uttalelsen. 

Avgrensninger

Forslaget til fullmaktslov er sendt til Stortingets særskilte komité for behandling av koronasaker. Her representeres Frp av nettopp Siv Jensen.

– Frp vil anbefale at komiteen bruker noe mer tid på å ferdigbehandle sin innstilling i denne saken. Det er mange prinsipielle avgrensninger som må på plass. Loven må avgrenses både i omfang og varighet og det må jobbes videre med mindretallsrettigheter, sier Jensen.

Asylpolitikk

Jensen understreker at hun mener man må komme til en løsning slik at man kan sikre at regjeringen kan iverksette helt nødvendige tiltak raskt. Likevel vil hun ikke at regjeringen skal ha fullmakt på alle politikkområder.

annonse

– Det er eksempelvis helt uaktuelt for Frp å gi regjeringen fullmakt som knytter seg til mottak og innkvartering av asylsøkere i den situasjonen landet er i. Vi kan ikke nå bruke masse av våre ressurser på å ta imot nye asylsøkere. Det er andre og langt mer presserende ting for landet nå knyttet til koronautbruddet, avslutter Jensen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon